Keresik a lehetőséget a dohánytermesztés fenntartásához

Húszezer ember munkahelye a tét.

2014. 08. 26. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az aláírás előtt elmondta, hogy a jövő évtől az unió már nem biztosít 22,4 millió euró, mintegy 7 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást az ágazatnak, s ha ezt az összeget hazai forrásokból nem sikerül pótolni, a megszűnés fenyegetheti a dohánytermesztést Magyarországon.

A termelői és feldolgozói megállapodást, amelyben a cégek kifejezik szándékukat a megtermelt dohány hosszú távú felvásárlására, a Madosz elnöke mellett Bittner Imre, az ULT Magyarország Zrt. és Füzi Csaba, a Dofer Dohányfermentáló Zrt. vezérigazgatói írták alá.

A megállapodás aláírása alkalmából szervezett ófehértói nyílt dohánytermesztési napon Bényei Illés hangsúlyozta, hogy a dohánytermesztés további megőrzése különösen a halmozottan hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség foglalkoztatási szempontjából fontos.

A jelenleg 4711 hektáros dohányültetvény 80 százaléka Szabolcsban található, ahol az egyik legsúlyosabb gond most is a munkanélküliség, amely jóval meghaladja az országos átlagot. Emellett jelentős a dohányterület a szintén sok álláskeresőt nyilvántartó Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében is, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyét is érinti a dohánytermesztés megszűnésének veszélye.

A Madosz elnöke kiemelte azt is, hogy az ágazatban foglalkoztatottak 90 százaléka szakképzettség nélküli, 70 százaléka nő, valamint 50 százaléka a romák közé tartozik, akiknek a termesztés megszűnése után szinte lehetetlen lenne az elhelyezkedésük. Bényei Illés hozzáfűzte, hogy a termelői szövetség tárgyal az illetékesekkel a termelők további támogatásának megoldásáról, a munkahelyek megőrzéséről, s remélik, sikerül megtalálni a lehetőséget a hazai dohánytermesztés fenntartásához.

Simon József, Ófehértó polgármestere a tanácskozáson kijelentette: a közel 2600 lakosú településen „foglalkoztatási katasztrófát” okozna, ha megszűnne a dohánytermesztés támogatása, hiszen a községben 380 hektáros az ültetvényterület. Ráadásul a lakosság 20 százalékát kitevő roma kisebbség munkaképes tagjait a dohánytermelők foglalkoztatják a mezőgazdasági idényben, s ők „szívesebben dolgoznak a nagyobb jövedelmet biztosító földeken, mint a közfoglalkoztatási programokban”. Hozzátette: ennek ellenére Ófehértónak 685 állandó segélyezettje van, az önkormányzat 804 milliós költségvetéséből évente 96 millió forintot költ az érintettek megsegítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.