Késnek a fizetések Szerbiában

A munkaadóknak csupán 40 százaléka fizette ki időben a béreket az év első negyedében Szerbiában.

VD
2014. 08. 11. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez azt jelenti, hogy a 114 ezer vállalat közül csak 45 600-ban rendszeresek a fizetések, a többi helyen több hónapos, sőt éves késések is vannak. A legnagyobb lemaradás az átszervezés alatt álló, vagyis a privatizációs folyamatban megrekedt cégeknél tapasztalható.

A 7 milliós országban mintegy 770 ezer embernek nincs munkája, további 400 ezer pedig nem kap időben fizetést. A szakértők szerint ennek okai a teljes gazdaságra jellemző eladósodottságban, a körbetartozásokban, illetve a fizetésképtelenségben gyökereznek.

Dusan Korunovski, a szerbiai munkaadók uniójának elnöke szerint Szerbiában is be kellene vezetni azt a gyakorlatot, amelyet a környező országok már átvettek, mégpedig hogy közzéteszik azoknak a vállalatoknak a listáját, amelyek késlekednek a bérek kifizetésével. Hozzátette ugyanakkor, nem biztos, hogy ez megoldaná a problémát, mert „akik nem fizetik a béreket, azoknak egyszerűen nincs pénzük”, és ezen egy szégyenlista sem segítene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.