Kevesebben léptek be júliusban az árfolyamgátba

Lassan elfogynak az intézkedést igénylő rászorulók, júniusban már csak 1510-en kérték az árfolyamgátat.

VZ
2014. 08. 12. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi új árfolyamgát-szerződések száma 11 százalékkal kevesebb az előző havinál.

A devizahiteleseket segítő törvény nyomán komoly változások elé néznek a hitelesek a következő néhány hónapban; a Portfolio becslései szerint a legvalószínűbb forgatókönyv esetén egy átlagos devizahiteles tőketartozása a jelenlegihez képest 19 százalékkal, míg törlesztőrészlete 27 százalékkal csökkenhet, így évi 170 milliárd forinttal több maradhat a devizahitelesek zsebében.

Az árfolyamgát I. szerződési feltételekkel 2012. március végéig összesen 5712 szerződést kötöttek. A megkötött árfolyamgát I. és II. szerződések kumulált darabszáma június végén 183 974  volt.

A megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma júniusban elérte a 172 102-t, ebből 167 456 a hitelintézeteknél, 4646 a pénzügyi vállalkozásoknál volt. A gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek hatályba, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák számát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik.

A hitelintézeteknél devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitel-szerződések száma még tovább csökkent, a május végi 476 ezerről június végére 474 ezerre. A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya a lakossági deviza jelzáloghitelek számához viszonyítva 35-ről 35,3 százalékra nőtt.

A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 2014. június végén 1488,1 milliárd forint volt, ennek 96 százalékát (1425,41 milliárd forint) a hitelintézetek, 4 százalékát (62,69 milliárd forint) a pénzügyi vállalkozások nyújtották. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának a 40,7 százaléka.

A gyűjtőszámlahitel-állomány júniusban 1,562 milliárd forinttal nőtt, így a félév végére elérte a 22,066 milliárd forintot. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek júniusban 2,354 milliárd forint, eddig összesen 39,818 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek – közölte az MNB.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.