Kisebb lehet a költségvetési hiány

Andrej Babis cseh pénzügyminiszter szerint 90 milliárd korona körüli költségvetési hiányra lehet számítani.

KG
2014. 08. 07. 20:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Idén eddig 25 milliárd koronával több adót sikerült beszednünk, mint az előző évben. A költségvetés pillanatnyi hiánya mintegy 7,5 milliárd korona. Az egész évi hiány tehát alacsonyabb lesz a tervezettnél, és 90 milliárd korona körül alakulhat” – mondta Babis újságíróknak azt követően, hogy a témáról Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel tárgyalt Prágában.

„A becslés reálisnak tűnik, sőt a hiány kisebb is lehet” – reagált a miniszter közlésére David Marek, a Deloitte társaság fő gazdasági elemzője. Rámutatott: a 112 milliárdos költségvetési hiányt a GDP 1,3 százalékos növekedésére tervezték. Jelenleg a pénzügyi tárca is azzal számol, hogy a növekedés 2,7 százalékos lesz. „Ha a gazdasági növekedés meghaladná a 3 százalékot, a költségvetési hiány 80 százalék körül alakulhatna” – vélekedett Marek.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Babis elmondta, hogy a kormány 100 milliárd koronás hiánnyal számol. A miniszterelnök azt állította, hogy 2016-tól kezdve csökkenhetnek az adóterhek Csehországban; konkrétan az élelmiszerek áfájának csökkentését nevezte reálisnak. A cseh költségvetés tavaly 81,3 milliárd koronás hiánnyal zárta az évet, a tervezett hiány 100 milliárd korona volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.