Magas büntetésre számíthat több autógyártó

Az Audit és a Chryslert is bűnösnek találták a kínai hatóságok, a Mercedest és a BMW-t még vizsgálják.

MA
2014. 08. 06. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piaci tevékenység felügyeletéért felelős Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) szerdán jelentette be: versenyellenes árképzés miatt megbünteti a Fiathoz tartozó Chryslert, valamint a Volkswagenhez tartozó Audit. A hatóság hónapokig vizsgálódott a két nagy autógyártó regionális egységeiben, amelyek piacain a cégek a hatóság szerint monopolként viselkedtek, súlyosan korlátozva ezzel a szabad versenyt, valamint sértve a fogyasztók érdekeit.

Hogy mekkora összegű büntetésre számíthatnak az autógyártók, azt egyelőre nem közölte a hatóság, de a kínai sajtó valószínűsíti, hogy a többi gyártó számára elrettentő, magas összegre lehet számítani.

Az NDRC szerdán megerősítette: vizsgálódik a Mercedes-Benznél is, ennek sanghaji irodáit hétfőn keresték fel, ahol számos számítógépet és hivatalos dokumentumot koboztak el. Egy külön szálon folyik a vizsgálat a BMW ellen hasonló vádak, piackorlátozó magatartás miatt, s a nyugati nagyok mellett az NDRC tizenkét japán autóalkatrész-gyártót is megbüntetett – erősítette meg a hatóság.

A külföldi cégeket Kínában gyakran éri az a vád, hogy indokolatlanul magas áron kínálják termékeiket vagy más piacokhoz képest egyenlőtlen bánásmódban részesítik fogyasztóikat. Korábban az Apple, a Starbuck’s, a Samsung, illetve több nagy gyógyszergyártót is bűnösnek találtak, s gyakorlatának változtatására kényszerültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.