időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Magas büntetésre számíthat több autógyártó

MA
2014.08.06. 08:50

Az Audit és a Chryslert is bűnösnek találták a kínai hatóságok, a Mercedest és a BMW-t még vizsgálják.

A piaci tevékenység felügyeletéért felelős Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) szerdán jelentette be: versenyellenes árképzés miatt megbünteti a Fiathoz tartozó Chryslert, valamint a Volkswagenhez tartozó Audit. A hatóság hónapokig vizsgálódott a két nagy autógyártó regionális egységeiben, amelyek piacain a cégek a hatóság szerint monopolként viselkedtek, súlyosan korlátozva ezzel a szabad versenyt, valamint sértve a fogyasztók érdekeit.

Hogy mekkora összegű büntetésre számíthatnak az autógyártók, azt egyelőre nem közölte a hatóság, de a kínai sajtó valószínűsíti, hogy a többi gyártó számára elrettentő, magas összegre lehet számítani.

Az NDRC szerdán megerősítette: vizsgálódik a Mercedes-Benznél is, ennek sanghaji irodáit hétfőn keresték fel, ahol számos számítógépet és hivatalos dokumentumot koboztak el. Egy külön szálon folyik a vizsgálat a BMW ellen hasonló vádak, piackorlátozó magatartás miatt, s a nyugati nagyok mellett az NDRC tizenkét japán autóalkatrész-gyártót is megbüntetett – erősítette meg a hatóság.

A külföldi cégeket Kínában gyakran éri az a vád, hogy indokolatlanul magas áron kínálják termékeiket vagy más piacokhoz képest egyenlőtlen bánásmódban részesítik fogyasztóikat. Korábban az Apple, a Starbuck’s, a Samsung, illetve több nagy gyógyszergyártót is bűnösnek találtak, s gyakorlatának változtatására kényszerültek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.