A Napi Gazdaság pénteki cikke szerint Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megdöbbenéssel értesült arról, hogy pékek ősztől 25-30 százalékkal akarják emelni a kenyér és a péksütemények árát. Az államtitkár egyebek mellett felhívta a figyelmet arra: a közvetlen anyagköltségek tavaly a kenyérgyártás összköltségének 58 százalékát tették ki, ezen belül a búza ára az összköltség 17 százalékát adja. Oroszország uniós agrártermékek elleni embargója árcsökkenést hozhat, hiszen nagy mennyiségű búzafelesleg kerül a piacra. Nagy István azt mondta, emellett a pékek is nyertesei lesznek a tervezett ipari rezsicsökkenésnek, így kiadásaik csökkenésével számolhatnak.
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint az ár korábban jóval magasabb szinten volt – az étkezési búza ára most kilogrammonként 53 forint környékén van, ám volt 70-90 forint is –, a kenyér mégsem került többe.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke közölte: egy hónap alatt húsz százalékkal drágult a kenyérgabona, s – egyebek között a forint gyengülése miatt – többet kell fizetni az alapanyagokért. Emlékeztetett rá: eddig az útdíjat és a minimálbér-emelést sem tudták realizálni átadási áraikban. Komoly problémának nevezte, hogy a megnövekedett költségeket évek óta nem tudják elfogadtatni a multinacionális láncokkal.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a pékségek nagy része a hazai kiskereskedelmi üzletekbe is szállít, nemcsak a multiknak, így a kialakult helyzetért nem lehet az utóbbiakat vádolni. A főtitkár – elismerve, hogy a pékségek egy részének nehéz a helyzete – nem tartja járható útnak, hogy a nemzetközi gabonapiaci árak pontos, végleges ismerete nélkül bárki előre emelést harangozzon be.