Mi lesz a kenyéráremeléssel?

A pékek ősztől 25-30 százalékkal akarják emelni a kenyér és a péksütemények árát.

WL
2014. 08. 08. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Napi Gazdaság pénteki cikke szerint Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megdöbbenéssel értesült arról, hogy pékek ősztől 25-30 százalékkal akarják emelni a kenyér és a péksütemények árát. Az államtitkár egyebek mellett felhívta a figyelmet arra: a közvetlen anyagköltségek tavaly a kenyérgyártás összköltségének 58 százalékát tették ki, ezen belül a búza ára az összköltség 17 százalékát adja. Oroszország uniós agrártermékek elleni embargója árcsökkenést hozhat, hiszen nagy mennyiségű búzafelesleg kerül a piacra. Nagy István azt mondta, emellett a pékek is nyertesei lesznek a tervezett ipari rezsicsökkenésnek, így kiadásaik csökkenésével számolhatnak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint az ár korábban jóval magasabb szinten volt – az étkezési búza ára most kilogrammonként 53 forint környékén van, ám volt 70-90 forint is –, a kenyér mégsem került többe.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke közölte: egy hónap alatt húsz százalékkal drágult a kenyérgabona, s – egyebek között a forint gyengülése miatt – többet kell fizetni az alapanyagokért. Emlékeztetett rá: eddig az útdíjat és a minimálbér-emelést sem tudták realizálni átadási áraikban. Komoly problémának nevezte, hogy a megnövekedett költségeket évek óta nem tudják elfogadtatni a multinacionális láncokkal.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a pékségek nagy része a hazai kiskereskedelmi üzletekbe is szállít, nemcsak a multiknak, így a kialakult helyzetért nem lehet az utóbbiakat vádolni. A főtitkár – elismerve, hogy a pékségek egy részének nehéz a helyzete – nem tartja járható útnak, hogy a nemzetközi gabonapiaci árak pontos, végleges ismerete nélkül bárki előre emelést harangozzon be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.