Nagyon sokan igénylik a hitelkafetériát

Hétszázezer embernek segíthet az adósmentő megoldás.

Jakubász Tamás
2014. 08. 25. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos vállalkozás, hivatalos szervezet döntött úgy az elmúlt hónapokban, hogy a dolgozók a bérüket kiegészítő különféle kafetériajuttatások közül a lakáshitelek törlesztőrészleteinek részbeni átvállalását is választhatják. A lehetőséget a jogszabályok már az idei év eleje óta biztosítják. A megoldás lényege úgy foglalható össze, hogy a munkaadó – fizetésen kívül – öt év alatt összesen ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen alkalmazottjának. A pénz támogatásként és kafetéria formájában is eljuthat a munkavállalókhoz. Szakértői tapasztalatok szerint elsőként és leggyorsabban főként a kisebb cégek léptek. Sok esetben a csupán egy alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások vezetői próbálkoztak meg a lehetőség bevezetésével. A juttatás jogszabályban meghatározott feltételei miatt azonban nem mindenki járt sikerrel. Emiatt a nagyobb foglalkoztatók csak később léphetnek az ügyben, az adminisztráció, a felkészülés náluk több időt vehet igénybe.

Néhány állami szervezetnél és nagyobb magáncégnél ezek után arról érdeklődtünk, hogy tervezik-e a hitelkafetéria bevezetését. – Állományunkból 1708 személy kérte a kafetériajuttatás kifizetésének felfüggesztését, az érintettek minden bizonnyal hiteltörlesztési támogatásért folyamodnak majd – ezt például az Országos Rendőr-főkapitányság közölte érdeklődésünkre. A rendőrségnél megjegyezték: napokon belül megjelenhet a hivatalos közlönyben az a jogszabály, amelyik elhárítja az eddigi, utolsó akadályt. Megkeresésünkre a Mol arról számolt be, hogy a cég munkavállalói az év eleje óta kérhetik a juttatást, eddig – előzetesen – nagyjából 750 dolgozó választotta a lehetőséget. Az érintettektől ezek alapján átlagosan havi negyvenezer forintos törlesztést vállalhat át a társaság. A kifizetéseket ősszel indíthatja el az olajipari vállalat.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.