Nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

A szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 9,0 százalékkal bővült júniusban.

NT
2014. 08. 08. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldivendég-éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégéjszakáké 7,9 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest. A szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 9,0 százalékkal közel 30,8 milliárd forintra bővült júniusban, a félévben 10,1 százalékkal 142 milliárd forintra nőtt.

A külföldi vendégek júniusban 1,172 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 7,8, az általuk eltöltött éjszakáké 7,3 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. A német, a cseh és az osztrák vendégforgalom 11, 20, illetve 21 százalékkal, ezenkívül a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma is jelentősen, 37 százalékkal emelkedett.

 

A belföldi vendégek a hatodik hónapban 1,192 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 11, az általuk eltöltött éjszakáké 7,9 százalékkal nőtt 2013 júniusához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom a Dél-Dunántúl kivételével minden régióban bővült. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 58 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 5,1 százalékkal gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 54 százalékos volt, ami 1,8 százalékponttal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 71 százalékos, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli, 66, valamint 62 százalékos volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 836 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó revpar) 9042 forint, a teljes árbevétel (trevpar) 15 677 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevételéből júniusban a szállásdíjbevétel 18 milliárd forint. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 240 millióval több, mint az elmúlt év júniusában. A forint/euró havi átlagárfolyama 306 forint volt, 10 forinttal gyengébb a 2013. júniusi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján júniusban 2120 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok az év hatodik hónapjában 1,4 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizetőeszközzel. Összehasonlítva a 2013 júniusában beváltott SZÉP-kártya-forgalommal, ez 10 százalékos növekedést jelentett.

2014. június 30-án a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3034 volt, ezen belül 1021 szálloda 58 ezer szobával, 1039 panzió 12 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdülőház, kemping, közösségi szálláshelyek – száma 974 volt.

Júniusban ismét látványosan, 7,6 százalékkal nőtt a vendégforgalom, amiben ezúttal a külföldi vendégéjszakák erőteljes bővülése is komoly szerepet játszott; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint szép kilátásokat vetít előre az év egészére, hogy az első hat hónap teljesítménye a tavalyi rekordév felett alakult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.