Pénzt kap, aki önként távozik a Telekomtól

A Nokiától elbocsátott munkavállalók közül ezren a megyében találhatnak új állásra.

MD
2014. 08. 13. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Figyelő utánajárt, mi lesz a sorsuk a Nokiától és a Magyar Telekomtól elbocsátandó munkavállalóknak. A Magyar Telekom önkéntesprogramot indított, amely a munka törvénykönyve, a kollektív szerződés, valamint az egyéni munkaszerződés szerint járó juttatásokon felül egyszeri többletjuttatásban részesíti azokat a munkavállalókat, akik önként, saját elhatározásukból távoznak a cégcsoporttól. A program tehát várhatóan csökkenteni fogja az elbocsátásban érintett létszámot. A programba egyébként augusztus 13-ig jelentkezhetnek a dolgozók.

Komáromban jelenleg is folyik a konzultáció a munkáltató és az érdekképviseletek között. A munkaügyi központ részvételével koordinációs bizottság alakult a városban a leépítéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására. A munkaügyi központ összegyűjtötte azon munkáltatók, illetve álláshelyek jegyzékét, ahol szóba jöhetnek a Nokia dolgozói. Ennek alapján a megyében mintegy 1000 ember tud új munkahelyet találni, további 500 pedig a megyén kívül. A Nemzetgazdasági Minisztériumban korábban arról is tájékoztatták a Figyelőt, hogy 70-80 munkaadó kínált már állást a nokiásoknak.

Az Európai Bizottság számára fontos, hogy nagyarányú munkavállalói elbocsátás esetén a dolgozók maximális segítséget kapjanak az újbóli elhelyezkedéshez, illetve az érintett térség meg tudja oldani a kialakult helyzettel kapcsolatos kihívásokat – hangsúlyozta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összefogásért felelős uniós biztos július végén a komáromi Nokia-gyár bezárása kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.