Száz új munkahelyet teremtenek Győrben

Több mint ötmilliárd forintos beruházás valósul meg Győrben. Hengerfejeket és motorblokkokat gyártanak.

BLM
2014. 08. 01. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország a harmadikról az első helyre ugorhasson azon uniós tagállamok rangsorában, ahol a legmagasabb az ipar GDP-n belüli aránya, nem csupán a négy nagy autógyár, de ezek beszállítóinak jelenléte, fejlődése is fontos. Az autóipari beszállítók világszínvonalú technológiát hoznak Magyarországra – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

– A magyar autóiparban jelenleg 712 vállalat 126 900 embert foglalkoztat, ami 14 900-zal több, mint tavaly a hasonló időszakban.

 

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Schwarzmüller Járműgyártó Kereskedelmi Kft. hétfőn.

Emlékeztetett, hogy 2010-ben a kormánynak súlyos döntést kellett hoznia arról, milyen útra kívánja terelni az országot; akkor az újraiparosítás válaszát adták, abból kiindulva, hogy „Magyarország akkor lehet igazán erős, ha erős termelőszektorral rendelkezik”.

Megjegyezte, hogy ehhez szükség volt az adórendszer, a felsőoktatás és a szakképzés átalakítására, valamint kellően rugalmas és garanciákat nyújtó munkajogi rendszert kellett kialakítani. Kiemelte: az első negyedévben a gazdaság 3,5, a beruházások pedig 2,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi értéket. Az államtitkár közölte, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kíván kötni a Nemak Győr Kft.-vel.

David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezetője elmondta: a hőkezelő csarnok berendezését és gépek beszerzését tartalmazó beruházás eredményeként 2016 végére 898-ra bővül a társaság munkavállalóinak száma. Emlékeztetett arra: a Nemak csoport a világ legnagyobb független, azaz nem autógyártó vállalathoz tartozó hengerfej- és motorblokk-gyártókapacitásával rendelkezik, amely 34 üzeméből 48 járműgyárral áll üzleti kapcsolatban, ezek közé tartozik az Audi, a BMW, az Opel és a Renault is.

Az eseményről kiadott közlemény szerint az 5,6 milliárd forint értékű beruházás jövőre kezdődik és 2017-re készül el.

David Toth februárban az MTI érdeklődésére azt közölte: a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 150 millió eurós árbevétele tíz százaléknál is magasabb bővülés 2012-höz képest, ami visszatérés a 2008-ban kitört válságot megelőző egy évtized emelkedéséhez, az idei célkitűzés pedig a 165 millió euró elérése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.