Technikai recesszióba került a román gazdaság

Azt követően került technikai recesszióba, hogy a román statisztikai intézet negatívra korrigálta a bruttó hazai össztermék (GDP) első negyedévi alakulását – adta hírül csütörtökön a Mediafax hírügynökség. A második negyedévben 1 százalékkal csökkent a GDP.

NT
2014. 08. 14. 21:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat által csütörtökön közzétett adatokból kiderült, hogy a román GDP az első negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Korábban a román statisztikai intézet azt közölte, hogy 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság 2013 utolsó három hónapjához viszonyítva, majd később 0,2 százalékra módosította a növekedést.

A román intézet csütörtökön tette közzé az idei második negyedévi adatokat, amelyek szerint a GDP 1 százalékkal csökkent az idei első negyedévhez képest. Ez azt jelenti, hogy a román gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben romlott, ami technikai recessziót jelent.

Az első fél évben a GDP 2,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték alapján 2,6 százalékos volt a növekedés a tavalyi első hat hónaphoz képest.

A román kormány egy csütörtöki közleményben úgy vélekedett, hogy a 2,6 százalékos növekedés Európában az egyik legmagasabb érték, ami továbbra is elsősorban az export és az ipar teljesítményének köszönhető. A kabinet 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít idén – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.