Több mint húsz százalékkal nőtt az építések száma

Minden második új lakást a közép-magyarországi térségben adtak át – közölte a KSH.

MD
2014. 08. 03. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásépítések száma országosan ennél kisebb mértékben, 21,8 százalékkal nőtt a tavalyi év első fél évéhez képest – jegyezte meg a KSH, hozzátéve: minden második új lakást a közép-magyarországi térségben adtak át.

Az év első felében kiadott építési engedélyek száma 28,3 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg az ország egészében a bővülés ennél kisebb, 17,9 százalék volt.

Budapesten a tavalyinál mintegy 16 százalékkal több, 1024 új lakásra adtak használatbavételi engedélyt az építésügyi szakhatóságok 2014 első félévében. A vállalkozások megbízásából az új lakások 71,6 százaléka épült, tavaly ez az arány 67,7 százalék volt. Ezzel párhuzamosan a természetes személyek által építtetett lakások aránya 8,2 százalékponttal 22,9 százalékra mérséklődött – olvasható a hivatal jelentésében.

Pest megyében az év első hat hónapjában 636 lakás épült, 42,6 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Itt – a fővárosival fordított arányban – az átadott lakások háromnegyedét természetes személyek, közel egynegyedét pedig vállalkozások megbízásából építették. Előbbiek hányada 16,9 százalékponttal nőtt, utóbbiaké szinte alig változott – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Szombaton a statisztikai hivatal azt közölte, hogy csaknem 89 ezer új és használt lakást értékesítettek tavaly Magyarországon, így a teljes lakáspiaci forgalom mintegy 3,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

 

Míg Budapesten előfordulhat, hogy csupán egyetlen négyzetmétert vehetünk egymillió forintból, addig egy eldugott keleti faluban egy egész házat vásárolhatunk ebből az összegből. Az Otthon Centrum elemzése rámutatott: az ingatlanok árát nem meglepő módon az állapotuk mellett leginkább a földrajzi elhelyezkedés befolyásolja. Nem ritka, hogy egy fővárosi és egy vidéki lakás négyzetméterára közt százszoros különbség mutatkozik, sőt kétszázszoros is előfordul.

Már ősszel elindulhat a kormány új otthonteremtési programja. Az előzetes nyilatkozatok alapján átfogó stratégia kidolgozása várható, amelynek része lesz az első Orbán-kormány idejéből ismert, gazdaságösztönző hatással bíró rendszer is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.