időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Újabb sikeres vállalkozásokat díjaztak

MNO
2014.08.22. 10:20

Átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért júliusi elismeréseit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter beszédében hangsúlyozta, a díjat egy évvel ezelőtt azért indították, hogy elismerjék azoknak a vállalkozásoknak a munkáját, amelyek teljesítménye figyelemre méltó, másrészt szerették volna ráirányítani a figyelmet azokra, akik a magyar gazdaság sikereit érik el.

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban egyre jobb hangulatú díjátadókat tudtak tartani, a magyar gazdaság olyan pályára került, amely egyre inkább támogató, segítő hátteret adott ezeknek a vállalkozásoknak. A miniszter felidézte, hogy a tavalyi év második felétől a magyar gazdaság egyértelműen növekedő pályán van, miközben sikerült az egyensúlyt megőrizni.

Az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, csökkentették az államadósság szintjét, a deficit mértékét 3 százalék alá szorították, eközben a növekedés is egyre nagyobb lendületet kapott – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette azt is, biztos abban, hogy mindez segítette ezeket a vállalkozásokat, mert gazdasági recesszióban, visszaeső környezetben sokkal nehezebb jó teljesítményt elérni.

A makrogazdasági mutatókról szólva felidézte, hogy a gazdaság növekedése 3,9 százalék volt a második negyedévben. Ezzel az Európai Unió tagországai közül Magyarország érte el a legnagyobb növekedést – emelte ki.

Az inflációt, a folyó fizetési mérleget és a pénzügyi egyensúlyt tekintve kedvező pályán van az ország, és a legfrissebb adatok szerint júniusban a versenyszférában 55 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

A díjazottakat értékelve a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a hónap kis- és középvállalkozása kategóriában a mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket gyártó Hantech Gépgyártó és Forgalmazó Zrt. kapja a júliusi elismerést. A Csornán működő vállalkozást 1999-ben vették tulajdonba magyar befektetők, és az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseivel elérték, hogy a cég több termékével is piacvezető a világon. A rábaközi térség legnagyobb gazdasági társasága jelenleg 200 embernek ad munkát, emellett a vállalat lehetőséget biztosít arra, hogy 40 szakmunkástanuló náluk szerezze meg képesítését.

A hónap induló vállalkozása kategóriában az Aximit Pro Kft. kapja a kitüntetést. A céget mesterséges intelligenciával ellátott környezeti zajfigyelő rendszer kifejlesztésére hozták létre. Az új technológia egyebek mellett biztonságtechnikai, közlekedésfelügyeleti és gépdiagnosztikai területen alkalmazható. A termék kidolgozása a budapesti műszaki egyetemen doktori kutatásként indult – emelte ki a miniszter.

A hónap beruházója a Hotel Füred projekttel a Czigle-Flamingó Hotel Kft. lett. A cég tipikus családi vállalkozásból nőtte ki magát, teljes egészében hazai családi tulajdonban van. A Flamingó Hotel sikerére alapozva tavaly megvásárolták a korábbi Füred Hotel üresen álló épületét. A létesítmény csaknem 4 milliárd forintból újul meg, emellett 2,5 milliárd forintos beruházással két apartmanházat építenek. Az új szálloda megvalósítását a kormány is támogatja 1,6 milliárd forinttal – mondta el Varga Mihály, hozzátéve, hogy a hotel újabb száz embernek ad majd munkát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.