Újabb sikeres vállalkozásokat díjaztak

Átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért júliusi elismeréseit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

MNO
2014. 08. 22. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter beszédében hangsúlyozta, a díjat egy évvel ezelőtt azért indították, hogy elismerjék azoknak a vállalkozásoknak a munkáját, amelyek teljesítménye figyelemre méltó, másrészt szerették volna ráirányítani a figyelmet azokra, akik a magyar gazdaság sikereit érik el.

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban egyre jobb hangulatú díjátadókat tudtak tartani, a magyar gazdaság olyan pályára került, amely egyre inkább támogató, segítő hátteret adott ezeknek a vállalkozásoknak. A miniszter felidézte, hogy a tavalyi év második felétől a magyar gazdaság egyértelműen növekedő pályán van, miközben sikerült az egyensúlyt megőrizni.

Az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, csökkentették az államadósság szintjét, a deficit mértékét 3 százalék alá szorították, eközben a növekedés is egyre nagyobb lendületet kapott – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette azt is, biztos abban, hogy mindez segítette ezeket a vállalkozásokat, mert gazdasági recesszióban, visszaeső környezetben sokkal nehezebb jó teljesítményt elérni.

A makrogazdasági mutatókról szólva felidézte, hogy a gazdaság növekedése 3,9 százalék volt a második negyedévben. Ezzel az Európai Unió tagországai közül Magyarország érte el a legnagyobb növekedést – emelte ki.

Az inflációt, a folyó fizetési mérleget és a pénzügyi egyensúlyt tekintve kedvező pályán van az ország, és a legfrissebb adatok szerint júniusban a versenyszférában 55 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

A díjazottakat értékelve a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a hónap kis- és középvállalkozása kategóriában a mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket gyártó Hantech Gépgyártó és Forgalmazó Zrt. kapja a júliusi elismerést. A Csornán működő vállalkozást 1999-ben vették tulajdonba magyar befektetők, és az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseivel elérték, hogy a cég több termékével is piacvezető a világon. A rábaközi térség legnagyobb gazdasági társasága jelenleg 200 embernek ad munkát, emellett a vállalat lehetőséget biztosít arra, hogy 40 szakmunkástanuló náluk szerezze meg képesítését.

A hónap induló vállalkozása kategóriában az Aximit Pro Kft. kapja a kitüntetést. A céget mesterséges intelligenciával ellátott környezeti zajfigyelő rendszer kifejlesztésére hozták létre. Az új technológia egyebek mellett biztonságtechnikai, közlekedésfelügyeleti és gépdiagnosztikai területen alkalmazható. A termék kidolgozása a budapesti műszaki egyetemen doktori kutatásként indult – emelte ki a miniszter.

A hónap beruházója a Hotel Füred projekttel a Czigle-Flamingó Hotel Kft. lett. A cég tipikus családi vállalkozásból nőtte ki magát, teljes egészében hazai családi tulajdonban van. A Flamingó Hotel sikerére alapozva tavaly megvásárolták a korábbi Füred Hotel üresen álló épületét. A létesítmény csaknem 4 milliárd forintból újul meg, emellett 2,5 milliárd forintos beruházással két apartmanházat építenek. Az új szálloda megvalósítását a kormány is támogatja 1,6 milliárd forinttal – mondta el Varga Mihály, hozzátéve, hogy a hotel újabb száz embernek ad majd munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.