Varga: Kompenzálni kell a veszteségeket

Varga Mihály szerint is szükség lenne a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság összehívására.

MNO
2014. 08. 19. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter felidézte, hogy a magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom. Hozzátette, ha Oroszország az autóimportot is korlátozza, az – elsősorban a német autópiacon keresztül – a magyar iparra is kedvezőtlen hatással lesz.

„Egyetértek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének javaslatával, amely szerint szükség volna a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság összehívására, és annak megtárgyalására, hogyan lehet a magyar–orosz kereskedelmi kapcsolatokat életben tartani” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy ez a gazdaság alapvető érdeke.

Varga Mihály felidézte: az Európai Bizottság bejelentette, hogy 125 millió euró értékben direkt támogatást biztosít azoknak a zöldségtermesztőknek, akiknek romlandó terményeik vannak.

„A magyar gazdaságot ennél komolyabb veszteség is érheti, ezért szükségünk van arra, hogy ne csak a mezőgazdaságban, hanem az iparban, a feldolgozóiparban vagy az építőiparban is kompenzálják a veszteségünket” – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a másik kérdés, hogy az Európai Unió átgondolja-e az Oroszország elleni szankciókat, szükség van egy ilyen megbeszélésre – jelentette ki.

A miniszter a devizahitelekkel kapcsolatosan megerősítette, hogy ezeket kivezetik. A bankok céltartalékot képeznek a várható veszteség mértékére, a miniszter szerint 900 milliárd forint körül lesz az a nagyságrend, amivel a devizahitelek kivezetése együtt jár. Ezt rendezi majd el az az elszámolás, amit szeptemberben az Országgyűlés elé terjesztenek – közölte, hozzátéve, hogy ez a bankrendszer működőképességét nem veszélyezteti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.