Végrehajtók fék nélkül

Még mindig van olyan eljárás, amit az adósok kérésére sem függesztettek fel.

Horváth Csaba László
2014. 08. 19. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunkat ugyanis ismét két adós kereste meg azzal, hogy hiába adta be kérelmét a végrehajtási eljárás felfüggesztésére, az ügyében eljáró végrehajtó nem tett annak eleget. Egyik esetben az adósok személyesen kérelmezték a feloldást a végrehajtói irodában, amit lepecsételve át is vettek, s jelezték, hogy rögtön intézkedni fognak. Közölték, értesítik a munkáltatót, így már augusztusban teljes bért kaphatnak. Egy héttel később azonban az adósok értesítést kaptak a végrehajtótól, amelyben az állt, fizetésük harmadát ismét levonták. Az intézkedésről szóló dokumentum pedig különös módon egy nappal az adósok kérelme után keletkezett, vagyis a végrehajtó vélhetően fittyet hányt az általuk benyújtott dokumentumra.

Egy másik esetben szintén a végrehajtás felfüggesztését kérelmezte az adós, ám ez esetben azt írta a végrehajtó, csak akkor áll módjában eleget tenni a kérelemnek, ha az egyébként a bíróság előtt zajló végrehajtási perben a bíróság jogerős határozatot hoz.

Mint arról lapunk beszámolt, a július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény ellenére a végrehajtási eljárásokat többnyire nem függesztették fel a végrehajtók arra hivatkozva, hogy azt az adósoknak kell kérniük. A kamara viszont azt a tájékoztatást adta az adósoknak, hogy haladéktalanul és soron kívül felfüggesztik a végrehajtásokat a devizahiteles-törvény értelmében, a fizetések letiltására irányuló intézkedéseket pedig feloldják.

Kerestük az ügyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, kérdéseinkre azt írták, az esetek konkrét ismerete nélkül nem foglalhatnak állást semmilyen végrehajtási ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.