Megerősítette Magyarország osztályzatait a Fitch

A besorolások kilátása továbbra is stabil.

MNO
2014. 11. 28. 21:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg „BB plusz” osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolást egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. A Fitch besorolási listáján a forintban kibocsátott hosszú futamú államadósság minősítése ennél egy osztattal jobb, „BBB mínusz”. A Fitch Ratings az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek este Londonban bejelentett döntéssel ez évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát, és a többi hitelminősítő 2014-es felülvizsgálati menetrendjében sem szerepel már Magyarország.

Az idén 3 százalék feletti – jövőre azonban érezhetően lassuló – növekedést, és a következő évekre 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt vár a magyar gazdaságban a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő, amely péntek este megerősítette a magyar államadós-osztályzatokat, ehhez fűzött londoni elemzésében közölte: jelenlegi előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2014-ben 3,2 százalékkal növekszik, ami „markánsan meghaladja” az Európai Unió más gazdaságainak bővülési ütemét, bár elmarad a Fitch által Magyarországéhoz hasonló szuverén besorolással nyilvántartott országcsoport 3,7 százalékos idei várható mediánértékétől. A Fitch Ratings londoni elemzői az idén 2,9 százalékos, jövőre és 2016-ban 2,8, illetve 2,7 százalékos államháztartási deficitet várnak.

A cég szerint a 3 százalék alatti hiányok elősegíthetik a közadósságráta valamelyes mértékű fokozatos csökkenését, de a kiszámíthatatlan üzleti környezet hatással lehet a jövőbeni beruházásokra.

A magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött pénteki elemzésében a Fitch Ratings azt valószínűsítette, hogy az államháztartás várható deficitpályája alapján a GDP-arányos államadósság-ráta lassú csökkenésnek indul. A cég előrejelzése szerint az adósságráta 2016-ra 76,4 százalékig süllyed a 2013-ban mért 77,3 százalékról. Mérsékelt hiányokkal és éves átlagban a GDP-érték 1 százalékának megfelelő elsődleges többlettel, valamint 2,5 százalékos éves GDP-növekedésekkel számolva a Fitch Ratings 2022-re 71 százalékos államadósság-rátát vár, megjegyezve, hogy ez is magas adósságterhet jelentene.

A munkanélküliségi ráta markáns csökkenése élénkíti a fogyasztást, a Fitch Ratings azonban 2015-ben 2,3 százalékra lassuló GDP-növekedést vár a magyar gazdaságban, tekintettel az Európai Unió előző finanszírozási ciklusának kifutására. A globális környezet várható fokozatos javulása középtávon 2,5 százalékos növekedési ütemet tehet lehetővé a magyar gazdaságban. Ez valamivel derűlátóbb előrejelzési pálya más nagy londoni házak rövid és középtávú prognózisainál.

A jelentős folyómérleg-többletek és a külső adósság leépítésének folyamata ugyanakkor várhatóan a nettó küladósság markáns csökkenéséhez vezet: a Fitch Ratings saját számítási módszertana szerint az így mért adósságráta 2016 végére 40,5 százalékig csökkenhet a 2013-ban mért 64,7 százalékról.

A devizaalapú adósságok ügyében hozott új törvények erősítik a háztartások pénzügyi mérleghelyzetét, ugyanakkor tovább gyengítik a már most is ingatag bankszektort. A cég várakozása szerint a magánszektornak folyósított banki hitelek értéke az idén és 2015-ben is csökkenni fog, reálértéken 1,7, illetve 0,3 százalékkal.

A cég e lépése nyomán a magyar szuverén adósosztályzat mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.