Nem csak hazánkban számolják fel

Nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai országok is felszámolják az úgynevezett kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert – mondta el Magyarország élőben című műsorunkban Kovács Zoltán.

DA
2014. 11. 26. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányszóvivő szerint az unió és a bankok által kierőszakolt pénztárak rendkívül nagy terhet jelentettek az érintett államoknak, 2010 előtt például a fenntartásuk a magyar GDP egy százalékát vitte el. „Azt hiszem, egy féltucatnyi európai államban vezették ezt be ugyanabban az időszakban, tulajdonképpen európai uniós, illetve pénzintézeti javaslatokra. Az elmúlt években Szlovákiában és Lengyelországban – mintegy a magyar kötelező magánnyugdíjpénztárakról folyó vita árnyékában – már felszámolták ezt a rendszert, Csehországban pedig 2016. január 1-jéig fogják felszámolni” – mondta Kovács Zoltán.

A magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új törvénycsomag az intézményrendszer átláthatóságát, stabilitását és versenyképességét szolgálja – jelentette ki Renneczéder Éva. Magyarország élőben című műsorunkban a nyugdíjszakértő azt mondta: négy magánnyugdíjpénztárt érinthet a szabályozás változása. „Ez a törvénytervezet két lehetőséget is ad arra az esetre, ha véletlenül a tagok az 1000-2000 forintos díjakat nem tudnák befizetni. Az egyik, hogy a végelszámolás keretében átléphetnek a megmaradó pénztárakba, a másik, hogy visszalépnek a társadalombiztosításba. Nyilvánvaló, hogy aki ténylegesen megőrizné a magán-nyugdíjpénztári megtakarítását, az át fog lépni a maradó pénztárba, tehát nem arról van szó, hogy egyirányú zsákutcáról beszélünk, hanem egy szabályozásában letisztult intézmény felé irányulhat a ténylegesen ebben a formában nyugdíjgondoskodást célzó emberek befizetése” – fogalmazott a nyugdíjszakértő.

A magánnyugdíjpénztárak bezárásának terve adott okot kedden az újabb kormányellenes tüntetésre. Bővebben>>

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.