Szijjártó: A Déli Áramlat megépítése európai érdek is

A gázbeszerzési útvonalak és források diverzifikálásáról is beszélt a miniszter Belgrádban.

RZ
2014. 11. 21. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kifejtette: a hármas cél elérése érdekében továbbra is támogatják a nyugat-balkáni térség és Szerbia európai uniós törekvéseit, mert a nyugat-balkáni stabilitás szempontjából az európai perspektíva fenntartása kritikus fontosságú.

Magyarország továbbra is kiáll a Déli Áramlat gázvezeték megépítése mellett, mert az a beszerzési útvonalak diverzifikációjával jelentősen hozzá fog járulni Közép-Európa energiabiztonságához, „ezért a Déli Áramlat megépítése európai érdek is” – tette hozzá.

„Az energiabiztonságot csak akkor tudjuk elérni, ha csökkentjük a kiszolgáltatottságunkat, tehát olyan beruházásokat hajtunk végre, amelyek diverzifikálják a gázbeszerzési útvonalakat vagy a gázbeszerzési forrásokat. Jelenleg a legkézzelfoghatóbb és a legrövidebb időn belül reálisan megvalósítható beruházás a Déli Áramlat” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert arra kérte: az Európai Bizottsággal újítsák fel és gyorsítsák fel azokat a megbeszéléseket, „amelyek nyomán majd mindent kétséget ki lehet zárni afelől, hogy ez a beruházás megfelel az európai uniós jogszabályoknak”.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szintén úgy fogalmazott, hogy a Déli Áramlat közös érdek. „Szerbiának szüksége van még egy olyan útvonalra, amelyen gáz érkezhet az országba, hogy ne essen áldozatul az orosz–ukrán problémáknak” – mondta.

A Déli Áramlat útvonalán Szerbia az egyetlen olyan ország, amely nem tagja az Európai Uniónak, mégis időnként úgy tűnik, mintha a gázvezeték kiépítése Szerbia és Oroszország projektje lenne – fogalmazott Dacic, majd úgy folytatta: „mi azonban csak egy kis láncszem vagyunk ebben, ezért nagyon fontos számunkra, hogy a meglévő problémákat mihamarabb megoldják, és megkezdődjön a Déli Áramlat kiépítése”.

Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi kapcsolatok bővítése érdekében infrastrukturális fejlesztések szükségesek, ezért is jelentős a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása. Ennek nyomán a Kínából görög kikötőkbe behajózott áruk „minden kétséget kizáróan Szerbián és Magyarországon keresztül fognak Nyugat-Európába haladni, így mi leszünk a legfőbb tranzitútvonal” – szögezte le.

Emellett jövőre megnyílik a régi Röszke-Horgos határátkelő, a Bácsszentgyörgy–Rastina, a Kübekháza–Rábé és az Aleksa Santicot Magyarországgal összekötő átkelő. Ezek is hozzájárulnak majd a kereskedelmi forgalom további növekedéséhez – mondta Szijjártó Péter.

„Segítenünk kell a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy – elsősorban a határ mentén – együtt tudjanak működni”. Ehhez kellenek a határátkelők, és „ehhez kell az, hogy az Eximbank által megnyitott 40 millió eurós hitelkeretet minél előbb kihasználják”. Amennyiben kimerítik ezt a hitelkeretet, újabbat nyitnak majd – közölte a miniszter.

Szijjártó Péter leszögezte: a Szerbiában élő magyar kisebbség a két ország együttműködésének nagyon fontos erőforrása, és amelynek megerősödése, pozitív perspektívája Magyarországnak és Szerbiának is érdeke.
„Én úgy látom, hogy a jelenlegi szerb kormány elkötelezett ez iránt, a történelmi megbékélés folyamatában ők nagyon nagy és tiszteletreméltó lépéseket tettek a közelmúltban” – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Ivica Dacic kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolata még soha nem volt ilyen jó, és „szinte nincsenek már nyitott kérdések”. A történelmi megbékélés folyamata kölcsönös bizalomhoz, valamint a két ország és a két nép közötti konstruktív viszonyhoz vezetett. Ebben nagy szerepe volt a Vajdasági Magyar Szövetségnek is, amely a legnagyobb délvidéki magyar pártként a kormánykoalíció tagja – hangoztatta Dacic.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.