Bővülnek a magyar–török gazdasági kapcsolatok

Magyar–török gazdasági fórum: a külgazdaság prioritás a külképviseletek munkájában.

HZS
2014. 12. 01. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar–török tagozatának rendezvényén az államtitkár elmondta, hogy a tárca a külképviseletek átalakításával a külgazdasági attasék révén erősíti a külgazdasági vonalat. Szabó László hangsúlyozta, hogy a minisztériumhoz került háttérintézmények (Nemzeti Befektetési Ügynökség – HIPA, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., az Exim) segítik a kétoldalú, köztük a magyar–török gazdasági kapcsolatok bővítését is.

Az EXIM igazgatója, Szőcs Gábor a bank exporthitelprogramjára hívta fel a figyelmet, amely kedvező exportfinanszírozást nyújt a kis- és középvállalkozásoknak, amelynek kerete tavaly egymilliárd euróra emelkedett. Szőcs Gábor kitért arra, hogy három török bankkal is együttműködési megállapodásuk van, köztük a török eximbankkal, amellyel a közeljövőben ötvenmillió eurós befektetési alapot hoznak létre. Az EXIM a tervek szerint jövőre mikrohitel-, illetve nemzetközi versenyképességet javító programokat is indít.

Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet a gazdasági fórumon felhívta a magyar vállalatok figyelmét, hogy Törökország a török köztársaság alapításának 100. évfordulójára, 2023-ra nagy célokat megfogalmazó fejlesztési tervvel rendelkezik. Szerinte magyar cégek az energetika, az élelmiszeripar és mezőgazdaság, a gép- és gépjárműgyártás, a hulladék- és vízgazdálkodás, a környezetvédelem és az informatika területén kapcsolódhatnak a török piachoz, és részt vehetnek a török privatizációban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.