Dollárral mentik a rubelt az oroszok

Az orosz pénzügyminisztérium eladta devizatartalékának egy részét a rubel erősítése céljából.

MNO
2014. 12. 24. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz jegybank közlése szerint a múlt héten csütörtökön 500 millió dollárt, pénteken további 420 millió dollárt adott el a minisztérium megbízásából a nála elhelyezett devizatartalékból.

A minisztérium múlt héten szerdán jelentette be, hogy „megkezdi elfekvő devizájának az eladását a rendkívül alulértékelt rubel védelmére”. A minisztérium akkor nem részletezte, hogy ez az összeg pontosan milyen értéket képvisel. Azóta kiderült, hogy a minisztériumnak a jegybanknál mintegy 7 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.

A pénzügyminisztérium intervenciójának nincs köze a jegybank rubelmentő devizaeladásaihoz, aminek a keretében december eddig eltelt időszakában csaknem 10 milliárd dollárt dobott piacra.

A rubel a múlt héten történelmi mélypontra, 80,10-re gyengült a dollárral szemben, azóta erősödött, szerdán, röviddel 12 óra előtt 54,59 rubel ért egy dollárt, ami 0,22 százalék rubelerősödés a kedd késő esti árfolyamhoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.