Lassú növekedéssel számolnak az elemzők 2015-ben

Egy százalék alatti inflációt jósolnak jövőre a gazdasági szakemberek.

TK
2014. 12. 22. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek eljuttatott előrejelzésében kiemelte: az idén várható 3 százalék feletti növekedés után jövőre 2,2 százalék körüli GDP-bővülés várható. A szakértő szerint a magyar gazdaság 2014-ben egyértelműen „elhagyta a recesszióközeli zónát”. A harmadik negyedévben lassult a növekedés üteme, és bár az utolsó negyedéves adatra még várni kell, feltehetően ebben az időszakban tovább lassult a növekedés. Összességében 2014-ben éves szinten valamivel 3 százalék feletti lehet a GDP-növekedés – fűzte hozzá a szakértő.

Úgy vélte, a jövő év számos bizonytalanságot tartogat, egyfelől a legfőbb exportpiacnak számító eurózóna gyengélkedése korlátokat szab a növekedésnek, másfelől kockázatot jelent a december közepén kirobbant orosz válság esetleges eszkalálódása. Ugyanakkor a belső fogyasztás bővülése segítheti a gazdaság élénkülését. Az elemző szerint a bizonytalan tényezők miatt nehéz pontos prognózist adni 2015-re, de a jelenlegi kilátások alapján 2,2 százalék körüli növekedéssel lehet számolni az idei 3,3 százalék után.

Hasonlóan vélekedik Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője is, aki 2014-re 3,4, 2015-re pedig 2,2 százalékos GDP-növekedést vár. Az MTI-nek kifejtette: jövőre lassul a dinamika, ráadásul az idén a gazdaság a vártnál jobban bővült, vagyis a magas bázis miatt a növekedés szintjét is nehéz megtartani.

Tóth Gergely szerint a mezőgazdaság 2015-ben lassíthatja a növekedést, emellett az utóbbi ipari, építőipari adatokból is a bővülés lassulása látszik. Ezt ellensúlyozhatja a lakossági fogyasztás további élénkülése, amit az alacsony infláció, a devizahitelek kivezetése, valamint a reálbér-növekedés is támogat. A szolgáltatási szektorban tapasztalt idei növekedés jövőre is folytatódhat, sőt további emelkedés várható az elemző szerint.

Kérdéses ugyanakkor, hogy hogyan alakul az orosz–ukrán konfliktus, valamint hogy a versenyszféra mekkora szerepet tud vállalni a növekedésből, tekintettel arra, hogy 2014-ben elsősorban az állami, valamint európai uniós beruházások, és az autóipar húzta a gazdaságot.

Németh Dávid a forint árfolyamának alakulásával kapcsolatban kifejtette: 2014 decemberében az orosz rubel drasztikus gyengülése negatívan hatott a forintra és a zlotyra, így 315 forint fölé került az euró. A szakértő szerint aggasztóbb volt a forint dollárral szembeni gyengülése, az amerikai deviza jegyzése ugyanis az orosz válság miatt 255 forintra nőtt, amire több mint tíz éve nem volt példa. A december végi, jelentősnek mondható forintgyengülésben szerepet játszott az is, hogy Magyarország a „bóvli” befektetési kategóriában van, ezért sérülékenyebb a magyar deviza régiós társaihoz képest – közölte az elemző.

Hozzátette: egyelőre nem látni, hogy az orosz válság, illetve a feltörekvő piacokon kialakult eladási hullám mennyire lesz tartós, egy-egy bejelentés könnyen „eltolhatja” az árfolyamokat. A K&H várakozásai szerint a jövő év első felében 310-320 közötti euróárfolyamra van kilátás, az év vége felé pedig 305-310 forint környékén lehet a kurzus. Németh Dávid hozzátette, hogy az árfolyamprognózist felülírhatja a nemzetközi környezet változása, és pozitív hatást gyakorolhat a forintra, ha a nemzetközi hitelminősítők a jövő év végén felminősítik Magyarországot.

Tóth Gergely az idei év átlagos 308 forintos euróárfolyama után 2015-ben nem számol drasztikus gyengüléssel, de jelentősebb erősödéssel sem. Úgy vélte, sok tényező mutat afelé, hogy fennmaradhat a gyengülő tendencia, így az év egészében 310-315 forint lehet az átlagos euróárfolyam.

Németh Dávid szerint az őszi negatív inflációs értékek miatt elképzelhető, hogy az éves átlagos infláció 2014-ben mínusz 0,2 százalék lehet, jövőre pedig várhatóan az 1 százalékos szint alatt marad, a jövő év decemberében pedig – 2014 decemberéhez képest – 2,5 százalékos lehet a pénzromlás üteme. A jelenlegi kilátások alapján lefelé mutató kockázatok láthatók, ilyen például az olaj- és energiaárak csökkenése, valamint az alacsony nemzetközi inflációs környezet.

A vezető elemző szerint a nagyon alacsony infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „kényelmes helyzetben van”: tartósan laza monetáris politikát alkalmazhat, azaz az alapkamat a jelenlegi 2,1 százalékos alacsony szinten maradhat. Az orosz válság ugyanakkor bizonytalansági tényező a kamat alakulásában. Alapesetben 2015 derekán az amerikai Fed megemelheti a kamatszintet, ennek hatására pedig elképzelhető, hogy a magyar jegybankárok a jövő év végén emelik a kamatot. Ugyanakkor, ha az inflációs környezet tartósan enyhe marad, és a nemzetközi környezet is kedvezően alakul, akkor még kamatcsökkentés is elképzelhető 2015-ben.

Hasonlóan vélekedett Tóth Gergely is, aki ugyancsak 1 százalék alatti – 0,7 százalékos – inflációt vár 2015-re. A szakértő szerint „amíg lehet”, az MNB 2,1 százalékon tartja az alapkamatot, miközben a piac is „árazgat” egy 10-20 bázispontos kamatcsökkentést, és ha az orosz–ukrán konfliktus nem lesz súlyosabb, akkor valóban jöhet egy óvatos kamatcsökkentés.

Tóth Gergely hozzátette: a konzervatív forgatókönyv szerint marad az alapkamat 2,1 százalékos szintje 2015-ben is, ugyanakkor Németh Dávidhoz hasonlóan ő is megemlítette, hogy felfelé – vagyis a kamatemelés irányába – mutató kockázatot jelent, ha a Fed kamatemelési ciklust kezd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.