időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Októberben is nőtt a fogyasztás

BLM
2014.12.03. 11:16

5,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A kiigazítatlan index szintén 5,2 százalékos emelkedést jelez. Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 3,7 százalékkal volt magasabb októberben az egy évvel korábbinál. A forgalom szeptemberben 2,4 százalékkal bővült, augusztusban pedig 1,6 százalékos visszaesést mért a KSH.

A nem élelmiszer jellegű cikkek eladása éves összevetésben 6,6 százalékos növekedést ért el az év tizedik hónapjában a szeptemberi 5,9 és az augusztusi 6,8 százalékos bővülés után. Az üzemanyag-fogyasztás 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a szeptemberi 7,6 és az augusztusi 4,3 százalékos éves összevetésű növekedést követően.

Idén az első tíz hónapban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazítatlan mutató szintén 5,1 százalékos növekedést mutat.

A kumulált adatokat azonban torzítja, hogy az első fél évben nem összehasonlíthatók az élelmiszer-forgalomra vonatkozó adatok, mert 2013. július 1-jével átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete, és változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is, mivel azóta a mintavételes eljárás helyett rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatai. Így január–októberben az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 5,2 százalékkal nőtt. A módszertani torzítás nem érinti viszont a nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyag-fogyasztás forgalmát, amelyek egyaránt 5,1 százalékkal emelkedtek.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az adatokra reagálva hangsúlyozta, hogy a kisker eskedelmi forgalom gyors növekedése mögött egyrészt a rendkívül alacsony infláció és az ennek ellenére növekvő, rendelkezésre álló jövedelem, másrészt az online pénztárgépek bevezetése miatt fehéredő gazdaság áll.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kiemelte, hogy a lassabb nyári növekedés után az őszi hónapokban gyorsult a kisker eskedelmi forgalom bővülése, minden területen erősödött a piac. A szakember szerint az 5 százalék feletti bővülés erős növekedési ütemnek számít.

 

Szeptemberben már sorozatban tizenötödik hónapja bővült a kiskereskedelmi forgalom. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a novemberben közölt KSH-adatokra reagálva akkor azt mondta, hogy szerinte a forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog, ezt támasztja alá egyebek között a gazdasági növekedés gyorsulása is, ami a jövedelmek bővülésén keresztül a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását és a kiskereskedelmi forgalom emelkedését egyaránt maga után vonja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.