Októberben is nőtt a fogyasztás

5,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

BLM
2014. 12. 03. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiigazítatlan index szintén 5,2 százalékos emelkedést jelez. Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 3,7 százalékkal volt magasabb októberben az egy évvel korábbinál. A forgalom szeptemberben 2,4 százalékkal bővült, augusztusban pedig 1,6 százalékos visszaesést mért a KSH.

A nem élelmiszer jellegű cikkek eladása éves összevetésben 6,6 százalékos növekedést ért el az év tizedik hónapjában a szeptemberi 5,9 és az augusztusi 6,8 százalékos bővülés után. Az üzemanyag-fogyasztás 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a szeptemberi 7,6 és az augusztusi 4,3 százalékos éves összevetésű növekedést követően.

Idén az első tíz hónapban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazítatlan mutató szintén 5,1 százalékos növekedést mutat.

A kumulált adatokat azonban torzítja, hogy az első fél évben nem összehasonlíthatók az élelmiszer-forgalomra vonatkozó adatok, mert 2013. július 1-jével átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete, és változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is, mivel azóta a mintavételes eljárás helyett rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatai. Így január–októberben az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 5,2 százalékkal nőtt. A módszertani torzítás nem érinti viszont a nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyag-fogyasztás forgalmát, amelyek egyaránt 5,1 százalékkal emelkedtek.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az adatokra reagálva hangsúlyozta, hogy a kisker eskedelmi forgalom gyors növekedése mögött egyrészt a rendkívül alacsony infláció és az ennek ellenére növekvő, rendelkezésre álló jövedelem, másrészt az online pénztárgépek bevezetése miatt fehéredő gazdaság áll.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kiemelte, hogy a lassabb nyári növekedés után az őszi hónapokban gyorsult a kisker eskedelmi forgalom bővülése, minden területen erősödött a piac. A szakember szerint az 5 százalék feletti bővülés erős növekedési ütemnek számít.

 

Szeptemberben már sorozatban tizenötödik hónapja bővült a kiskereskedelmi forgalom. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a novemberben közölt KSH-adatokra reagálva akkor azt mondta, hogy szerinte a forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog, ezt támasztja alá egyebek között a gazdasági növekedés gyorsulása is, ami a jövedelmek bővülésén keresztül a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását és a kiskereskedelmi forgalom emelkedését egyaránt maga után vonja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.