Újraindulhat a gázszállítás Ukrajnába

Más országból származó gáz továbbításában vesz részt Magyarország.

Bodacz Péter
2014. 12. 09. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–szlovák gázvezeték beüzemelésével megnyílik a lehetősége annak, hogy Magyarországon keresztül újra gáz jusson Ukrajnába – erősítette meg lapunk megkeresésére az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt szerint a szállítások technikai feltételei várhatóan január első napjától megvalósulnak, ám a transzport elindításához két további, a magyar féltől független döntésre van még szükség. Az egyik, hogy Brüsszel hozzájárulását adja ahhoz, hogy a vezeték segítségével unión kívüli, úgynevezett harmadik ország is ellátható, a másik, hogy Kijev megegyezzen valamelyik országgal a gáz adásvételéről.

– Magyarország a postás szerepét töltené be, azaz a földgáz továbbításában venne részt. A fűtőanyag nagy valószínűséggel norvég eredetű lenne, de a két fél, azaz az eladó és a vásárló döntésén múlik, hogy orosz eredetű gáz szállítására is kötnek-e üzletet – fejtette ki Németh Zsolt, megjegyezve: reméli, hogy a szállítás lehetősége hozzájárulhat ahhoz, hogy a telet át tudja vészelni Ukrajna.

A bizottsági elnök szavaiból egyértelműen kiderül: bár a szállítások újraindulhatnak, Budapest továbbra sem ad el egyetlen köbméter gázt sem Kijevnek. Mint ismert, hazánk szeptember végén azzal az indokkal állította le az Ukrajnába irányuló gázexportot, hogy a teljes, hazánkba beérkező, szibériai eredetű fűtőanyag-mennyiségnek a magyarországi fogyasztás kielégítését, illetve a tárolók tél előtti feltöltését kell szolgálnia.

A gázkivitel ügye a szlovák–magyar interkonnektor beüzemelésétől függetlenül sem került le a kormány napirendjéről, ám ez inkább csak kommunikációs fogásnak, mint tényleges szándéknak látszik. A kabinet részéről legutóbb Seszták Miklós fejlesztési miniszter november végén egyértelműsítette, hogy Ukrajna felé a gáz szállítása a hazai tározók feltöltése esetén jöhet szóba. Ez azonban szinte bizonyosan nem következik be, hiszen a Gas Infrastructure Europe friss adatai szerint a hazai tárolók kihasználtsága 70 százalékos. Ráadásul a hideg beköszöntével növekszik a felhasználás, így a készletek az Oroszországból érkező szállítmányok dacára mérséklődnek, napi 0,2–0,3 százalékkal.

Az ukrán–orosz gázvita egyébiránt rendeződni látszik: a Gazprom – csaknem féléves szünet után – holnapután újraindítja az exportot. Kijev előre utalt 378 millió dollárt, amiért egymilliárd köbméter földgázt kap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.