Varga: Kínos a Tesco magyarázkodása

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma – mondta a miniszter.

TK
2015. 01. 13. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter hozzátette: kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni. Varga hangsúlyozta: a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról-hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a kiskereskedelemben több mint kétezer betöltetlen álláshely van, az emberek a létszámleépítés után nem fognak állás nélkül maradni. Az érdekképviseletek véleménye szerint is van létszámbővülésre lehetőség, nem tartanak jelentős leépítéstől az ágazatban – fűzte hozzá.

A Tesco hétfőn jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszűnik február 4-étől a munkahelye, illetve a vállalat bezár 13 üzletet.

Az áruházlánc kedden jelentette be, hogy két nagy üzletet zárnak be Csehországban. Az anyacég vezérigazgatója pedig múlt héten közölte, hogy többtucatnyi veszteséges nagy-britanniai üzletet azonnali hatállyal bezárnak, emellett számos tervezett áruház építési terveit törlik, és jelentős árleszállítást hajtanak végre.

Sokszor csak papíron veszteségesek a magyarországi hipermarketek – állította a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A Tesco ugyanakkor veszteségeire hivatkozva zárja be februártól 13 üzletét Magyarországon. A kormány épp ezért nem engedné, hogy 2017-től tartósan veszteséges kereskedelmi láncok működjenek. „Megjelent a sajtóban – és anno ezt a vállalat is kommunikálta –, hogy a tavalyi pénzügyi évben 43 milliárdos leírás történt, és ezért volt veszteséges. Azért hozzá kell tenni, hogy én már azt többször elmondtam, hogy ezek a vállalatok sokszor csak papíron veszteségesek. Hogyha ezeket a nyilvános mérlegadatokat megnézzük, lehet látni, hogy különböző országokban, svájci bankszámlákra milyen adócsökkentő tényezők szerepelnek, amit bárki nyilvánosan elérhet, és látja, hogy például a 2013-as évben is közel 13 milliárd forint ment ki ebből az országból” – fogalmazott Bubenkó Csaba.

A trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve – fejtette ki Varga Mihály a sajtótájékoztatón.

 

A nemzetgazdasági miniszter arra a kérdésre reagált, hogy kedden első fokon, nem jogerősen, az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban kimondta: a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon. Varga Mihály közölte: a szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni.

 

Nátrán Roland nincs a jelöltek között

 

Három jelölt neve szerepel az Államadósság Kezelő Központ lehetséges vezetői között, de Nátrán Roland neve nincs közöttük – mondta Varga Mihály. A miniszter közölte: hamarosan meg fogja nevezni az ÁKK új vezetőjét, a sajtótájékoztatón azonban személyiségi okok miatt ezt nem tette meg, mivel először az érintettekkel szeretné tisztázni. Amikor megvan a kiválasztott vezető, erről tájékoztatni fogják a sajtó képviselőit - szögezte le.

 

Hétfőn elfogadta Töröcskei István lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói posztjáról a nemzetgazdasági miniszter.

 

Két számjegyű bővülés

 

Újabb rekordév volt a turizmusban 2014, a legfrissebb, első 11 havi adatok szerint az ágazat teljesítménye a 2013-as után ismét két számjegyű bővülést mutat – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga kiemelte: a turizmus meghatározó szerepet tölt be a magyar gazdaságban, a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 9 százalékát adja. Az ágazat foglalkoztatja a munkavállalók több mint 11 százalékát – mondta. Szavai szerint a 2013-as évre rekordévként emlékeznek, a 2014-es adatokból azonban jól látható, hogy a tavalyi év még az előzőnél is jobban alakult, az ágazat növekedése negyedik éve töretlen Magyarországon. Hozzátette: az eredményekhez hozzájárult a jövedelmek jelentős emelkedése is, mert a családoknak több pénzük maradt arra, hogy ezt a belföldi turizmusban költsék el.

 

Kitért arra: a turizmus jó teljesítménye elsősorban a belföldi turizmus teljesítményének köszönhető, tavaly minden régió forgalma nőtt, amelyre a gazdaságpolitika tudatosan törekedett. Reményeik szerint ez idén folytatódik, és 2015-ben is több pénzük jut az embereknek turisztikai szolgáltatásokra. Az idegenforgalom növekedését a SZÉP-kártya jelentősen megalapozta, tavaly novemberig a szálláshelyeken 15 milliárd forint értékben fizettek a kártyával, ami több mint 8 százalékos növekedés egy év alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.