GM-takarmányt fogtak a méhészek

A méheknek szánt, virágport helyettesítő takarmányban ugyanis génmódosított anyagokat találtak.

2015. 02. 24. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amint biztosak lettünk abban, hogy a termék valóban szennyezett, azonnal riadóztattuk a megyei és a vidéki egyesületi vezetőket, akik eljuttatták az információt a termelőkhöz. Így megelőztük, hogy a takarmány a kaptárakba jusson – hívta fel a figyelmet. Ellenkező esetben akár a hazai méz GMO-mentessége is elveszett volna. A szakember szerint ugyanis ami egyszer bekerül a kaptárba, az jó eséllyel a mézben is megtalálható lesz.

A magyar méz a hírnevét többek közt annak is köszönheti, hogy nem tartalmaz génmódosított növényről származó pollent. – A magyar méz itthon és külföldön is nagyon keresett, a minősége kiváló. A GMO-mentességből származó előnyünket pedig továbbra is szeretnénk megőrizni – hívta fel a figyelmet. A szakember szándékosságot nem feltételez, vagyis szerinte nem a hazai mentességet aláaknázó kísérletről van szó.

A termék egyébként Kanadából származik, a hozzá csatolt bizonylat pedig arról tanúskodik, hogy a takarmány minden génmódosított anyagtól mentes. Az érintett takarmányt egy hazai cég forgalmazza Magyarországon. Miután kiderült, hogy baj van a termékkel, a forgalmazó közleményt adott ki, amely felkerült a méhészegyesület honlapjára is. Eszerint a forgalmazót is megdöbbentette a Feedbee virágporpótló GMO-vizsgálatának eredménye. A gyártó részéről minden szállítmányhoz megkapták a szükséges minőségi tanúsítványokat, amelyek többek között a GMO-mentességet is garantálták. A kanadai gyártó szintén értetlenül áll a történtek előtt, és az ügy teljes kivizsgálását ígérte.

Az esetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálja, kérdéseinkre azonban lapzártáig nem kaptunk választ a hivataltól. Bár korábban nem találkoztak GMO-szennyezett takarmánnyal a hazai méhészek, az eset kapcsán indított ellenőrzés-sorozat újabb termékről derítette ki, hogy génmódosított anyagot tartalmaz. A virágport helyettesítő termék mellett az előzetes vizsgálatok egy fehérjepótlóban is ilyen származékot találtak. Horváth Gábor, az egyesület vezető szaktanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a Feedbee nevű termék mellett a ForteVit fehérjepótló méhtakarmányt se használják a méhészek addig, amíg nem derül fény annak pontos összetételére.

A termékkel kapcsolatban további vizsgálatok folynak, nem mindegy ugyanis, hogy maga a termék tartalmaz génmódosított alapanyagot, vagy csupán a gyártási technológia során kerülhetett bele minimális mennyiségű szennyező anyag.

Hazánk egyre markánsabb véleményt fogalmaz meg a génmódosított növények kapcsán. A tengerentúlról érkező, többségében módosított szója behozatala ellen például európai szintű összefogást sürget a Földművelésügyi Minisztérium.

Ennek kapcsán már készül a nemzeti szójaprogram is, amely hosszú távon hazai forrásból biztosíthatja a hazai állattenyésztésben szükséges fehérjetakarmány-ellátást.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.