Ha Brüsszel nem enged, „abból még problémák lehetnek”

Olyan megoldásra tesznek javaslatot, ami „megadja a lehetőséget az országnak a növekedésre és a humanitárius válság leküzdésére”.

BLM
2015. 03. 08. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak annyit mondhatok, hogy megvannak a forrásaink a nyugdíjak és a közalkalmazottak bérének a kifizetésére. A többit majd meglátjuk” – fogalmazott az interjúban a görög pénzügyminiszter, kizárva egyúttal annak a lehetőségét, hogy országa újabb mentőcsomagért folyamodjon. Nem hagyjuk magunkat ismét egy olyan mechanizmusba kényszeríteni, amelyben hitel ellenében programfeltételeket kell teljesítenünk – szögezte le.

Ehelyett Görögország egy olyan megoldásra tesz javaslatot európai partnereinek, ami „megadja a lehetőséget az országnak a növekedésre és a humanitárius válság leküzdésére”. Ha Brüsszelnek ez így nem felel meg, „abból még problémák lehetnek” – mutatott rá a görög pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy akár új választások kiírása, vagy az euróövezeti tagságról tartott népszavazásra is sor kerülhet. „Mi nem ragaszkodunk a székünkhöz” – fogalmazott.

Nem ért a kormányzáshoz a Sziriza vezette görög kormány és felkészületlenségük súlyos veszélybe sodorja az országot – vélekednek a brüsszeli Európai Bizottságnál (EB), a frankfurti Európai Központi Banknál (EKB) és a német kormánynál a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap szerint.

A lap név nélkül nyilatkozó brüsszeli, frankfurti és berlini forrásai szerint Aléxisz Cíprasz kormánya „hihetetlenül inkompetens”, tagjai  „kávéházi forradalmárok”, akik még mindig nem értették meg, mekkora veszélybe sodorták Görögországot.

A 2010 óta államadósság-válsággal küzdő országot mentőhitelekkel támogató intézmények – az EB, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban trojkának nevezett hármasa – körében nem zárják ki, hogy a következő hetekben bekövetkezik a „Graccident”, vagyis az, hogy Görögország nem kilép, hanem „kibotlik” az euróövezetből, maradási szándéka ellenére távozásra kényszerül a valutaunióból.

Az Eurócsoport – az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa – hétfői ülésének így „pedagógiai célja” is van, a tanácskozáson tudatosítani akarják a görög vezetésben, hogy igen súlyos helyzetbe manőverezték az országot.

A görög kormány reformterveire egy meg nem nevezett kormánytisztviselő szerint pozitívan reagált szombaton Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke. Ennek ellenére az FAS szerint Brüsszelben és Berlinben úgy vélik, a görög kormány megpróbál kihátrálni korábbi ígéreteiből, erre utal, hogy Varufákisz levelében nincs szó privatizációról, a munkaerőpiac reformjáról és az áfáról. Az a terv pedig „derültséget” okozott, hogy  az adóhivatal alkalmi besúgókat – például turistákat, diákokat – bérelne fel az adózási fegyelem ellenőrzésére.

Brüsszeli, frankfurti és berlini vélemények szerint Varufákisz „teljes csőd”, és addig biztosan nem halad előre a görög válság kezelése, ameddig miniszter marad – írta az FAS. A hozzá nem értés szemléletes példája, hogy a napokban az athéni pénzügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselője az EB humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosához fordult segítségért, mert nem tudta, hogy a biztos kizárólag az EU-n kívüli területekkel, országokkal foglalkozik.

A görög kormány a 2012-ben indított második mentőprogram hiteleiből megmaradt források lehívásáig kincstárjegyek kibocsátásával kíván forráshoz jutni. Az elképzelés szerint az állampapírokat bankok vásárolnák meg, és az EKB-nál helyeznék el. Ehhez azonban szükséges, hogy az EKB hozzájáruljon a szuverén kincstárjegyek kibocsátási kvótájának megemeléséhez. (Az EB, az EKB és az IMF korábban engedélyezte, hogy Görögország 15 milliárd euró értékben kibocsásson kincstárjegyeket, és Athén már kimerítette ezt a keretet.)

Az EKB elzárkózik ettől. A tiltott költségvetési finanszírozás egyértelmű, „világos esete lenne, ha még több görög kincstárjegyet fogadnánk el fedezetként a jelenlegi helyzetben, amelyben Görögország nem tud hozzáférni a piaci forrásokhoz” – mondta az FAS-nek Benoit Coeuré, az EKB igazgatóságának tagja. Az EKB „nem tesz ilyet, Görögország kedvéért nem sértjük meg a szerződéseinket” – tette hozzá Coeuré, kiemelve, hogy „a görög kormánynak, mint minden más kormánynak tudomásul kell vennie, hogy Európa szabályokon alapuló közösség”.

Aléxisz Cíprasz miniszterelnök a kincstárjegy-kibocsátással kapcsolatban a Der Spiegel című német hírmagazin szombati számában megjelent interjúban azt mondta, amennyiben az EKB nem támogatja a tervet, „nagy felelősséget vállal” és azt kockáztatja, hogy újrakezdődik a „thriller”, amely lejátszódott február 20-a, a második mentőprogram négy hónapos meghosszabbításáról szóló megállapodás előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.