A gázszállítások leállításával fenyeget a Gazprom

Az orosz gázipari cég óva intette az Európai Uniót a Török Áramlat megépítésének akadályozásától.

MA
2015. 04. 13. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője egy berlini konferencián a gázszállítások leállításával fenyegette meg az Ukrajnát elkerülő Déli és a Török Áramlat gázvezetékek ellenzőit. Úgy fogalmazott, hogy a Déli Áramlat blokkolásával az uniónak csak az volt a célja, hogy „fenntartsa az ukrajnai tranzitot”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásán jelentette be, hogy leállították a Déli Áramlat projektet, és helyette egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között.

Miller kijelentette: nagyon komoly hibát követ el az, aki a Török Áramlat megépítésének akadályozására gondol. Leszögezte, hogy az orosz földgázt más piacokon is eladhatják, és a gázvezeték építését akár szüneteltethetik is.
Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszország nem hosszabbítja meg a tranzitszerződést Ukrajnával 2019 után.

„Jelenleg minden erőfeszítés arra irányul, hogy megépítsük a Törökország és Görögország határáig vezető gázvezetékrendszert, és ezen az útvonalon továbbítsuk a gázt a délkelet- és közép-európai fogyasztóknak” – tette hozzá a miniszter.

Oroszország biztosítja az Európai Unió gázszükségletének egyharmadát, bár az unió igyekszik diverzifikálni az energiahordozók beszerzését, hogy csökkentse a függőséget az orosz féltől.

Miller ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezeték építését az Európai Unió határán fejezik be, onnantól kezdve az Európai Unió tagállamainak kell gondoskodniuk a megfelelő szállítási útvonal kiépítéséről. Megjegyezte: ha időben biztosítani akarják, hogy 2019 végére elkészüljenek a vezetékek, „már ma el kell kezdeni az építési munkálatokat, de ennek még nyoma sincs”.

A Gazprom vezetője közölte azt is, hogy garanciákra van szükségük a jövőbeni orosz gázvásárlásokat illetően az uniótól. A Gazprom tavaly 444 milliárd köbméter földgázt hozott a földfelszínre, és kitermelését képes évi szinten 617 milliárd köbméterre emelni. A Gazprom viseli teljes mértékben az új termelési kapacitások megteremtésének kockázatát, miközben még nem kapott ígéretet sem arra az EU-tól, hogy az orosz gázszállításokra támaszkodik – mondta Alekszej Miller, arra figyelmeztetve, hogy Ázsiában is el tudják adni az orosz földgázt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.