Három magyar bank is „tarolt” a Fitchnél

Magyarország felminősítése esetén az Exim, az MFB és a K&H osztályzatai is javulnának.

2015. 05. 28. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch csütörtök este Londonban közölte, hogy az Exim Bank és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) „BB plusz”, illetve K&H Bank „BBB mínusz” hosszú távú osztályzatainak kilátását javította pozitívra. A cég egyben megerősítette ezeket a banki besorolásokat.

A minősítési intézkedésekhez fűzött technikai elemzésében a Fitch Ratings kiemelte, hogy az Exim és az MFB besorolásai megegyeznek a magyar szuverén adósosztályzattal. Ez tükrözi a Fitch azon véleményét, hogy mindkét bank esetében mérsékelt az állami támogatás valószínűsége szükség esetén. A magyar kormány támogatási hajlandósága erőteljes, támogatási kapacitása azonban mérsékelt, és ez mutatkozik a szuverén besorolásokban is – áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.

A K&H egy fokozattal jobb besorolásaiban az tükröződik, hogy a Fitch Ratings véleménye szerint szükség esetén jelentős a valószínűsége a támogatásnak a tulajdonos KBC Bank részéről. A közép- és kelet-európai térségnek stratégiai jelentősége van a KBC számára, a K&H teljesítménye pedig viszonylagos ellenálló képességet mutat az egyébként nehéz működési környezetben – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint ennek alapján a K&H besorolása akár egy fokozatnyira is megközelíthetné a tulajdonos bank osztályzatát, ha ezt az országkockázati mutatók lehetővé teszik.

A Fitch Ratings szerint azonban a K&H hosszú távú besorolásának felső határa továbbra is egy fokozatnyira van a magyar szuverén osztályzat felett. Ezt a hitelminősítő azzal a véleményével indokolja, hogy a bankszektorban végrehajtott számos kormányzati beavatkozás felerősíti a helyi piacon működő bankok országkockázati tényezőit. Ezek az országkockázati tényezők korlátozzák a Fitch Ratings abba vetett bizalmát, hogy a bank adósságszolgálati képessége és/vagy az anyabank további támogatási készsége szuverén törlesztési csőd esetén is megmaradna – áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.

A Fitch szerint ugyanakkor a három bank besorolásai érzékenyek a magyar szuverén osztályzat változásaira, így Magyarország felminősítése esetén e bankok osztályzatai is javulnának.

A Fitch múlt pénteken javította pozitívra Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A döntés a devizában és forintban fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségek „BB plusz”, illetve „BBB mínusz” besorolásaira érvényes. A cég egyben megerősítette ezeket az osztályzatokat, a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelző „BBB” országplafonnal és a rövid futamidejű szuverén devizaadósság „B” minősítésével együtt.

A szuverén osztályzati kilátás javításának indoklásában a Fitch kiemelte azt a véleményét is, hogy a bankszektorra kivetett adók tervezett csökkentése jelzi a magyar kormány szándékát a bankszektor üzleti környezetének fokozatos normalizálására, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) 2015 elején aláírt memorandummal összhangban.

A Fitch Ratings a bankadóval kapcsolatos fejleményeket a magyar besorolás szempontjából potenciálisan pozitív tényezőnek tekinti – áll a hitelminősítő elemzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.