Pénteken néz körmünkre a Fitch Ratings

Pénteken szerepel Magyarország államadós-besorolásainak felülvizsgálata a Fitch Ratings idei tavaszi menetrendjében.

2015. 05. 21. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch „BB plusz” hosszú távú államadós-osztályzatot tart érvényben Magyarországra. Ez azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s hosszú futamú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású „BBB” sáv alsó szélétől.

A besorolások kilátása mindhárom cégnél stabil. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit. A ház szerint a Standard & Poor’s által nemrégiben végrehajtott osztályzatjavítást további pozitív hitelminősítői lépések követik, valószínűleg már az idei év végén vagy jövőre.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői az európai felzárkózó térségre összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a Fitch Ratings a pénteki felülvizsgálaton még nem nyúl a magyar adósosztályzathoz.

A ház szerint azonban annak megvan az esélye, hogy a Fitch az osztályzat kilátását a jelenlegi stabilról felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javítja.

Az utóbbi időben mindazonáltal volt már példa arra, hogy a magyar szuverén hitelbesorolás előzetes pozitív kilátás nélkül javult.

A Standard & Poor’s március végén minősítette fel Magyarországot, egy fokozattal „BB plusz”-ra javítva a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, úgy, hogy előtte nem módosította pozitívra az addigi – és azóta is érvényes – stabil kilátást.

Az S&P márciusi eljárása azonban viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, gyakoribb ugyanis, hogy a hitelminősítők először a kilátást módosítják, és később változtatják az osztályzatot.
Magyarországra a márciusi felminősítés előtt a Standard & Poor’s tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig „BB” volt, két fokozattal rosszabb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Fitch a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként vette napirendre a magyar adósosztályzatot a tavaszi felülvizsgálati időszakban.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a hitelminősítők egy-egy államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig péntekre, és a vizsgálat eredményét rendszerint éjszaka, az európai és a New York-i piaci zárások után jelentik be Londonban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.