Az utolsó pillanatban dönt hazánkról a Fitch

A hitelminősítő jövő héten veszi górcső alá magyar adatokat.

2015. 05. 15. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch Ratings 2015-re szóló menetrendjében május 22-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását. A nemzetközi hitelminősítő idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében hazánk ezután november 20-án kerül ismét sorra.

Magyarországra a márciusi felminősítés előtt a Standard & Poor’s tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig BB volt. A BB osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal maradt el, és eggyel gyengébb volt a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Moody’s Ba1 osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings és immár a Standard & Poor’s által is BB plusz szintre sorolt minősítéssel.

A Fitch a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként vette napirendre a magyar adósosztályzatot a tavaszi felülvizsgálati időszakban.

Nem biztos, hogy a Fitch Ratings a jövő hétre kitűzött felülvizsgálati időpontban módosítja a magyar államadós-osztályzatot vagy  kilátását.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a hitelminősítők egy-egy államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig péntekre, és a vizsgálat eredményét rendszerint éjszaka, az európai és a New York-i piaci zárás után jelentik be Londonban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.