Uber-sofőrök szégyenlistán?

A nemzetgazdasági miniszter ígéretéhez híven megkezdték a vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai az Uber-sofőröknél.

Horváth Attila
2015. 05. 09. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály utasítására adóhivatali vizsgálat indult az Uber ellen – tudatta a múlt hét végén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A szaktárca vezetője saját Facebook-oldalán tette közzé, hogy a cég érdemi adófizetés, sok esetben a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesítése nélkül végzi tevékenységét. Lapunk megkereste a tárca sajtóosztályát azzal kapcsolatban, hogy miként zajlik a múlt héten bejelentett ellenőrzés. – Az Uber valós itteni tevékenysége szándékosan nem a magyarországi cégen keresztül folyik, ezért nyilvánvaló, hogy az Uber Hungary érdemi adófizetést sem teljesít – közölték.

Megtudtuk, a NAV akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat az Uber-sofőrre. Annak, aki gazdasági tevékenységet végez, adószámot kell kérnie a hivataltól, s ha a sofőr ezt elmulasztotta, számolhat a bírsággal. Ezután a sofőrt utólag is ellenőrzik, megvizsgálják, hogy bevallása megfelel-e a valóságnak. Ha nem, akkor a revizorok megbecsülik a személyszállításból származó eltitkolt bevételt, kiszámolják az eltitkolt adót. A sofőrnek adóbírsággal is számolnia kell, amely a hiány ötven százalékára rúg, s ehhez jön még a késedelmi pótlék, ez pedig a jegybanki alapkamat kétszerese. Hozzátették, a sofőrnek, mivel gazdasági tevékenységet végez, az adóköteles személyszállítási szolgáltatás díja után áfát kell felszámítania. Lehetősége van azonban arra is, hogy évi hatmillió forint alatti bevételnél alanyi adómentességet válasszon az áfa rendszerében.

Lapunk többször beszámolt róla, hogy az Uber tevékenységét közösségi autózásnak feltüntetve szivárgott be a világ számos országába, így Magyarországra is a tavalyi év végén. Azóta már tüntettek is ellene a budapesti taxisok. Az ubereseknek szinte mindenhol gondjaik támadtak a hatóságokkal és a helyi taxisokkal is, akik azt sérelmezik, hogy a sofőrök a törvényben előírt feltételek teljesítése és adózás nélkül végezhetnek az övékhez hasonló tevékenységet. Így olcsóbban tudják kínálni szolgáltatásukat a rendelkezések miatt tetemes költséget megfizető taxisoknál.

– Nem kívánunk kommentárt fűzni a témához, de hangsúlyozzuk, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk Magyarországon az innovatív közlekedési alternatíva megteremtése mellett. Az Uber működését nem virtuális, hanem egy budapesti székhellyel rendelkező, helyi csapat irányítja. Az Uber teljes egészében teljesíti az adófizetési kötelezettségét mindenhol, ahol tevékenységet folytat – közölte lapunkkal a társaság sajtóosztálya.

– Az Uber és versenytársai csaknem egy éve vannak jelen Magyarországon. Március végén a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete feljelentést tett a fővárosi nyomozó hatóságnál költségvetési csalás miatt – mondta lapunknak az Országos Taxisszövetség elnöke. Metál Zoltán hozzátette, a Budapest Közlekedési Központ már hónapokkal ezelőtt, egy fogyasztóvédelmi panasz kapcsán szembesült azzal, hogy az Uber magyarországi képviselete nem rendelkezik hivatalosan bejelentett személyszállítást szervező és szolgáltatást bonyolító tevékenységi engedéllyel. Ezt a Pénzügyi Békéltető Testületnek küldött levelében az Uber jogi képviselője is megerősítette, hozzátéve, hogy ők csak marketingtevékenységet végeznek, személyszállítási szolgáltatást nem nyújtanak. Metál Zoltán úgy fogalmazott: a vizsgálat eredménye megerősítheti azt, hogy szükség van egy egységes, minden piaci szereplőre egyformán vonatkozó kormányrendelet megalkotására. – A kész tervezet már tavaly november óta a kormány asztalán van, nem értjük, hogy kinek az érdekében állhat a bevezetés késleltetése – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.