3,3 százalékkal nőhet a GDP

A gyengébb első negyedévi adatok ellenére szerényen tovább bővülhetnek a nemzetgazdasági beruházások.

MTI
2015. 06. 17. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suppan Gergely, a pénzintézet szenior elemzője a bank szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a gyengébb első negyedévi adatok ellenére szerényen tovább bővülhetnek a nemzetgazdasági beruházások, de a következő negyedévekben egyre inkább a fogyasztás lesz a növekedés fő hajtómotorja.

Tovább növekszik a foglalkoztatottság, a munkanélküliségi rátát idén 7,2 százalékra várják a bank elemzői. A szenior elemző szerint a külső környezet továbbra is támogatja a magyar gazdasági növekedést. Európában a meggyőző első negyedév után a növekedés nem állt le, az elemzők többnyire javították korábbi, az euróövezetre vonatkozó idei gazdasági előrejelzéseiket.

Idehaza újra a nettó export húzta a magyar gazdaságot, miközben az első negyedévben a belső felhasználás – a beruházások lassulása következtében – szerényebb mértékben járult hozzá a bővüléshez. A beruházások visszaesése az elmúlt évek erős dinamikája után várható volt, de 2015 egészében minimálisan még bővülhetnek a nemzetgazdasági beruházások a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának kiterjesztése miatt, és az is várható, hogy az év hátralévő részében az európai uniós forrásokat egyre intenzívebben hívja le az ország.

A belső felhasználást az idén a lakossági fogyasztás erősítheti, amely a következő két negyedévben a növekedés első számú motorjává válik, mivel a banki elszámolás és forintosítás kedvezően hat a háztartások rendelkezésre álló jövedelmére. Kiemelte, hogy éves összevetésben a magyar gazdaság a várakozásokat felülmúlva, 3,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, és 2015-ben továbbra is viszonylag erőteljesen, 3,3 százalékkal bővülhet a GDP. Ennek elérését még mindig jelentős egyedi hatások is segítik, amelyek megszűnésével 2016-ban a gazdasági növekedés mértéke várhatóan 2,5 százalék lesz.

A pénzromlás aránylag gyorsan emelkedésnek indult a januári mélypontról, ebben főleg a monetáris politika hatókörén kívül eső tényezők játszottak szerepet, így az olajár emelkedése, az idényjellegű élelmiszerek árának növekedése, bázishatások, ezért az MNB még a meglepően erős májusi inflációs adat ismeretében sem vizsgálja felül a márciusban újrakezdett kamatcsökkentési pályát. 2016 végére a 3 százalékos jegybanki inflációs cél közelébe erősödhet a pénzromlás, emiatt a TakarékBank elemzői arra számítanak, hogy az MNB 1,50 százalékon befejezi a kamatvágási ciklust. Mivel ez a kamatszint hosszabb távon is fenntartható, a monetáris tanács várhatóan csak 2016 utolsó negyedévében kezd a kamatemelésbe.

A bank szakértői szerint az első öt hónap adatai alapján az idei államháztartási hiánycél teljesülését nem fenyegeti veszély, tekintettel arra, hogy az adóbevételek nagyobb része az év második felében folyik be, a kiadási oldalon pedig a tavalyinál alacsonyabb kamatkörnyezetben a csökkenő kamatkiadások segítik a költségvetési folyamatokat. 2015-ben 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány várható, míg 2016-ban 2 százalékos deficit valószínűsíthető. Emellett tovább folytatódhat a külső egyensúlyi helyzet javulása is, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegeként előálló nettó külső finanszírozási kapacitás a tavalyi évi 7,8 százalékról a GDP 9 százalékáig emelkedhet.

Oszlay András, a bank osztályvezetője szerint egy ideig nem várható a forint tartós erősödése, a magyar fizetőeszköz euróhoz viszonyított árfolyama tartósan a 305–315 forintos sávban várható. Az MNB monetáris politikai eszköztárának megváltoztatása átmenetileg inkább a forint gyengülésének irányába hat. Az erősödésre a harmadik negyedév vége felé nyílik majd lehetőség, a TakarékBank várakozásai szerint 2015-öt a forint a 300-as szint közelében zárja majd az euróval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.