Huszonötezer alkalmazottat rúg ki a HSBC

Ezenkívül eladja törökországi és brazíliai érdekeltségeit és terjeszkedni kíván az ASEAN-térségben a brit nagybank.

MD
2015. 06. 09. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átszervezési program keretében 22-25 ezer teljes munkaidős alkalmazottjától válik meg a HSBC és tervei szerint ötmilliárd dollárral csökkenti költségeit 2017-ig – írja az MTI. A HSBC a pénzügyi válság kezdete óta az elmúlt években már jelentős létszámcsökkentéseket hajtott végre. Alkalmazottainak száma 2007 végén még 300 ezer felett, 2014 végén pedig 258 ezer volt.

A HSBC ugyanakkor az egyre tehetősebb középosztályt megcélozva erősíteni kívánja vagyonkezelési és biztosítási üzletágait Kínában, valamint Délkelet-Ázsiában.

Ezzel összefüggésben a The Telegraph azt írja, a HSBC átnevezi nagy-britanniai kiskereskedelmi érdekeltségét, miután sikeresen különválasztja globális ágától. A Bank of England – egyelőre még hiányos – szabályozása miatt van erre szükség, ugyanis a tervek szerint 2019-től az Egyesült Királyság öt legnagyobb bankjának külön fiókvállalatokba el kell különítenie egymástól globális kereskedelmi és kiskereskedelmi üzletágát, ezzel megvédve utóbbi ügyfeleit a kockázatos pénzügyi tevékenységektől. Ezt azt jelenti, hogy húsz évvel azután, hogy magába olvasztotta a Midland Bankot, a HSBC, mint márkanév eltűnhet Nagy-Britanniában.

„Más márkanév alatt fogunk futni, de még nem döntöttük el, mi lesz az, konzultálni fogunk róla az ügyfelekkel és a dolgozókkal” – mondta Stuart Gulliver vezérigazgató, aki egyúttal bejelentette a londoni központ elköltöztetését is, amiről az év folyamán később döntenek. A lap egy korábbi írásában felvetette, hogy a különválasztott üzletágat Birminghambe helyezhetik át, ahol a Midland Bankot is alapították és működtették, míg 1992-ben fel nem vásárolta a HSBC.

A The Telegraph szerint a HSBC kiskereskedelmi érdekeltsége visszatérhet a Midland Bank elnevezéshez, de akár online bankjuk nevét, a First Directet is kiterjeszthetik ilyen módon.

Bár a HSBC-vel kapcsolatba hozható adócsalástól és pénzmosástól volt hangos a sajtó az utóbbi időben, Gulliver elmondása a szerint a brandváltás egyszerűen csak azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek ne zavarodjanak össze az üzletágak különválasztása okozta névazonosság miatt.

Ismert, február elején látott napvilágot az információ, hogy a HSBC a tehetősebb ügyfeleknek segítséget nyújtott adóelkerülésben, mellyel több millió fontos kárt okoztak Nagy-Britannia gazdaságának. A módszer az volt, hogy a banktitok mögé bújva néhányaknak lehetősége nyílt olyan „titkos” számla nyitására, melyről a felügyelet sem tudhatott, és így a számlavezetéssel járó adófizetés alól is mentesültek.

Később kiderült, hogy Gulliver egy panamai cégen keresztül több millió fontos összeget helyezett el titkos számlán, közben pedig hongkongi adófizető maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.