Harmadáron is árverezhet a NAV

A lefoglalt termékeket a becsült érték 35 százalékáig lehet lealkudni az adóhivatal árverésein.

Horváth Attila
2015. 07. 16. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a lefoglalt romlandó árut, például gyümölcsöt vagy egyéb élelmiszert a bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében haladéktalanul árverésen értékesíti – közölte lapunkkal a hatóság sajtóosztálya. Egy múlt héten megjelent hír miatt kerestük fel a témában a hivatalt, amely szerint munkatársai számos kereskedőtől több mint száz tonna lefoglalt dinnyét árvereztek el egy nagybani piacon. Milliós adótartozása is volt az egyik cég vezetőjének, aki a dinnye tulajdonjogát nem tudta igazolni. A sajtóosztály közölte, a médiában megjelent információkkal ellentétben nem ismeretlen vagy igazolatlan eredetű áruról volt szó, hanem a tulajdoni viszony volt vitatott. Ilyen élelmiszert nem is tudtak volna eladni, mert az tilos.

Közölték, az értékesítés a NAV illetékes adóvégrehajtójának a feladata. A romlandó árut elsődlegesen árverésen kívül, de árverés hatályával kell eladni. Ha erre nincs lehetőség, akkor a végrehajtó ilyen termékek forgalmazásával foglalkozó kereskedőnek, vagy az önkormányzat által kijelölt legközelebbi piacon, vásáron az árverési szabályoknak megfelelően értékesíti.

Megtudtuk, az ilyen vagyontárgyak tulajdonjogának megszerzése nincs feltételhez kötve. A részvételből mindössze az adós, illetve az árverező adóhatóság munkatársainak bizonyos köre van kizárva. Ha az értékesítés árverésen történik, van lehetőség a licitálásra. Ez a becsült értékről indul, a jogszabály meghatározza azt a legalacsonyabb értéket, amelyre le lehet szállítani, ez 35 százalék. Az ezt el nem érő ajánlat érvénytelen. A lefoglalt ingóság így tehát akár a valós piaci értéknél alacsonyabb áron megvásárolható.

A sajtóosztály közölte, az árverés előtt az ingóságok megtekinthetők, ezek után a NAV az elárverezett vagyontárgyakért szavatossággal nem tartozik. Hozzátették, az adó-végrehajtási eljárás keretében lefoglalt romlandó áru értékesítéséből befolyt összeg a végrehajtás alatti adótartozást csökkenti, azaz a hátralékos adószámlákra számolják el. A sajtóosztály kiemelte, az adóvégrehajtó mindent megtesz azért, hogy a lefoglalt romlandó árut sikerüljön értékesíteni. Ha mégsem sikerül túladni rajta, akkor megsemmisítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.