Nekiültek a görögök

A harmadik pénzügyi mentőcsomagról tárgyalnak.

2015. 07. 28. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami számvevőszék épületében az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 12 szakértője tárgyal görög kormányzati tisztségviselőkkel.
A szervezetek delegációinak vezetői majd csak a hét vége felé utaznak a görög fővárosba és kapcsolódnak be a tárgyalásokba.

Az egyeztetéseknek a múlt héten pénteken kellett volna elkezdődniük az új pénzügyi mentőprogramról, amelynek a finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró közé tehető a hitelezők által végzett értékelés alapján. A halasztást logisztikai és szervezési problémákkal indokolták a felek.

A szakértői szintű megbeszélések máris nézetletéréssel indultak. Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn ugyanis azt mondta: „Görögország részéről pótlólagos reformokra lesz szükség ahhoz, hogy lehetővé váljon a harmadik segélycsomag első részletének az átutalására.”

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az athéni parlament által nemrég elfogadott két törvény volt a feltétele a harmadik hitelcsomagról szóló tárgyalások elkezdésének. Pótlólagos reformokról nem volt szó – hangsúlyozta.

A pénzügyminiszter reményei szerint augusztus 12-én zárulnak le a tárgyalások a hitelezőkkel. Az euróövezet parlamentjeinek az ezt követő napokban kell ratifikálniuk az erről szóló dokumentumot, hogy Athén augusztus 20-áig megkaphassa az első részletet, amikor az EKB-nak 3,188 milliárd eurót kell visszafizetnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.