Pápai Hús: minden rendben van?

Perelni is kész a negatív híreket terjesztő orgánumokat a cég ügyvezetője.

Tóth László Levente
2015. 07. 28. 4:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig minden számlát kifizettek, és szándékuk szerint a jövőben is kifizetnek – így reagált lapunknak a Pápai Hús Kft. ügyvezetője arra a sajtóértesülésre, amely szerint „a 11 milliárdos támogatást kapott pápai húsüzem ismét nehéz helyzetben van”. Uzsoki András szerint a megjelent információt csak „a hozzáértés teljes hiányával” tudja magyarázni. Mint mondta, igaz ugyan, hogy gondjaik vannak az orosz piac beszűkülése miatt, de az amerikai engedélyt megújították, így a világ legszigorúbb egészségügyi előírásainak megfeleltek, és az ISO-auditjuk is megvolt.

A negatív hírek kapcsán Uzsoki András elképzelhetőnek tartja, hogy a márciust jellemző helyzetet világították meg rosszul egy munkahelyéről kikerült, sértődött, így vélhetően bosszúvágytól fűtött helyi illető jóvoltából. – Teljes agyrém, ami a sajtóban megjelent, de majdnem alkalmas arra, hogy egy finanszírozás, becsület, bizalom alapjain működő élelmiszer-ipari gyárat tönkretegyen – fogalmazott. A cégvezető felhívta a figyelmet arra: az üzem jövőjét egy 2013-as kormányrendelet rendezi, az összesen fennálló 7,6 milliárd forintos tartozás mögött pedig vagyon van.

– A Pápai Hús Kft.-nek lejárt tartozása és köztartozása nincsen – erősítette meg lapunknak a cégvezető által elmondottakat Unger Tamás, Pápa alpolgármestere. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az ország egyik patinás húsos cégének azonban kétségkívül nem tett jót, amikor 2011-ben megjelentek a különadók, erre már csak ráadás volt később az orosz piacról való, embargó miatti kiszorulás. A pápai cégnek a különadók évente 600-700 millió forint plusz kifizetési kötelezettséget jelentettek – nem csoda, hogy a különadók bevezetésekor a kapuvári, a kaposvári, a gyulai húsüzem is megdőlt –, miközben árbevétele nem változott, akkoriban húszmilliárd forint körüli volt.

A Pápai Hús 1913 Kft. 2013. július 9-én kért csődeljárást, előtte a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a céget. Aztán az állam, az önkormányzat, a szaktárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is segítette a húsüzemet, illetve a beszállítóit. A feldolgozó azóta az önkormányzat tulajdonába került, a csődeljárás befejeződött. Aláírták a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel azt a hitelszerződést is, amely több mint négymilliárd forint hitelhez juttatta a céget.

Az üzem kapcsán a HVG.hu internetes portál a könyvvizsgálóra hivatkozva azt írta, hogy a működéshez további pénzekre van szükség. A cikk szerint egy májusi képviselő-testületi határozatból kiderül, hogy egy offshore hátterű befektető az elmúlt hónapokban mindössze egyeurós ajánlatot adott az egész cégcsoport többségi tulajdonáért. Pápa az egyeurós vételárba nem ment bele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.