Pénteken dönt hazánkról a Moody’s

A nemzetközi hitelminősítő az idei első, márciusi felülvizsgálat után nem jelentett be módosítást.

MTI
2015. 07. 09. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő az idei első, márciusi felülvizsgálat után nem jelentett be módosítást, de az eggyel korábbi elbírálási időpontban, tavaly novemberben stabilra javította az addigi negatívról a Ba1 szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a Moody’s annak idején elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokra összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a Moody’s pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javíthatja tovább a magyar szuverén besorolás kilátását.

A ház szerint arra is van valamelyes esély, hogy a Moody’s egy fokozattal emeli a magyar adósbesorolást, ami azt jelentené, hogy Magyarország ennél a hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési ajánlású kategóriába.

A JP Morgan londoni elemzői alapesetben ugyanakkor azzal számolnak, hogy a Moody’s ezzel inkább megvárja a magyar adósbesorolás következő, november 6-án esedékes időpontját, és akkor sorolja át a magyar szuverén osztályzatot a befektetői sávba.

A JP Morgan elemzői szerint az általuk várt pozitív hitelminősítői lépéseket az indokolja, hogy a közadósságráta és a külső adósságráta csökkenésével enyhült a magyar gazdaság külső sebezhetősége, emellett a bankadó csökkentése, amelyre a kormány ígéretet tett, várhatóan jót tesz a magánszektorbeli beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek is.

A nemzetközi hitelminősítők az idén is végrehajtottak már pozitív lépéseket Magyarország esetében.

A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch BB pluszos hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s és a Standard & Poor’s hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású BBB sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A Standard & Poor’s március 20-án – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal BB pluszra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig BB volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor’s márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.