Támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek

4,9 millió euró – mintegy 1,5 milliárd forint – összegű nemzeti támogatás nyújtását hagyták jóvá.

MTI
2015. 07. 23. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a bizottság maximum 4,9 millió euró – mintegy 1,5 milliárd forint – összegű nemzeti támogatás nyújtását hagyta jóvá. A támogatásban azok a termelői szervezetek részesülhetnek, amelyek a közösségi jogszabályok alapján elfogadott működési programmal rendelkeznek, és programjukban támogatható intézkedéseket hajtanak végre. Ma Magyarországon 38 termelői szervezet hajt végre működési programot.

A tájékoztatás szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásáról szóló FM-rendeletet ennek értelmében módosították. A tárca meghirdette a termelők számára az idei évre nyújtandó kiegészítő nemzeti támogatást.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek közösségi, és ugyancsak a közösségi jogszabályok által meghatározott feltételekkel nemzeti támogatást kaphatnak – mindkettőt kizárólag működési programjuk finanszírozásához használhatják fel.

Ezen felül kiegészítő nemzeti támogatásként ugyancsak a működési alapot egészíti ki a szakmaközi szervezet közreműködésével vagy szakmaközi szervezet tagjaként végzett marketingtevékenység ellátására biztosított – a forrásból összesen 150 millió forint keretösszegig kérelmezhető – támogatás, valamint az új tárolókapacitások létrehozásához – összesen 350 millió forint összegig – vehető igénybe támogatás.

A támogatott tevékenység célja a belső és külső piacon a termékek fogyasztásának előmozdítása és a termékkel kapcsolatos információk nyújtása, de ide tartozik a külföldi szakkiállításokon való részvétel biztosítása is.

A közlemény szerint ezzel ösztönözni és erősíteni kívánják a termelői szervezetek termelőinek koncentrációját, közös piaci fellépését, a közös termékmarketing-akciók megvalósítását, ideértve a termékek külföldi kiállításokon való megjelenését is. A megnövekvő árualap okozta értékesítési problémák enyhítése érdekében szükséges a tárolókapacitások növelése, erre külön keretet biztosít a jogszabály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.