Vadkárra is legyen biztosítás

Kisebb díjemeléssel járna, ha a piaci szereplők kiterjesztenék a kötelező konstrukcióikat.

Tóth László Levente
2015. 07. 14. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron gyakrabban fordul elő az a baleset, hogy vidéki utakon vaddal ütközik egy személy- vagy teherautó. Egy ilyen nem kívánt „találkozás” egyértelműen biztosítási kérdés, méghozzá a gépjármű tulajdonosának a biztosítási kérdése – mondta lapunknak Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke. Mint kifejtette, ezt a fajta vadkárt el kell különíteni a mezőgazdasági, az erdei, valamint a belterületi vadkártól. Ez Nyugat-Európában mindenütt így működik: van, ahol az ilyen típusú vadkár a kötelező felelősségbiztosításba van beépítve. Az OMVK azt szeretné elérni, hogy nálunk is legyen általánosan ilyen termékük a biztosítóknak, mivel tudomása szerint jelenleg csak az egyik nagyobb társaság kínál ilyet. A vadkárra vonatkozó biztosítást akár a casco részeként is nyújthatják, de ha az ügyfél nem köt ilyet, akkor lehetővé kellene tenni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás keretében szerződhessen gépjármű vadütközésre is.

Egyébként a május 5-től három pontban megváltoztatott vadászati törvény kiterjed a gépjármű és a vad ütközésének esetére is, és e tekintetben visszaállt a jelenlegi polgári törvénykönyv (Ptk.) előtti rend. Ez azt jelenti: ha a vaddal való ütközés nem róható fel sem az autósnak, sem annak az erdészeti vagy vadásztársaságnak, amelynek a területén ez bekövetkezett, akkor mind a két fél viseli a saját kárát. Ha van felelős, akkor a teljes kárt az adott félnek kell viselnie. Ez utóbbi eset az, amikor a gépjármű-tulajdonosnak jó szolgálatot tehetne egy vadkárra kötött biztosítás.

– Miután az élő vad ugyanakkor állami tulajdon, ezért vetődhet fel az a gondolat, hogy az állam vállaljon bizonyos felelősséget, koordinációt az ügyben, és a vadütközés biztosítását tegye a kötelező felelősségbiztosítás részévé – hívta fel a figyelmet Jámbor László. Véleménye szerint a legjobb megoldás ez lenne, mert így egy nem jelentős összegű díjemelés mellett automatikusan biztosítva lenne az ütközés is. – A Miniszterelnökség ebben partner lenne, de e kérdésben „kettőn áll a vásár” – fogalmazott az OMVK elnöke, utalva arra, hogy a továbblépéshez a biztosítók álláspontját is meg kell ismerni. Ezért gondolkodnak most azon, hogy összehívják a Magyar Biztosítók Szövetségét, illetve néhány jelentősebb biztosító- társaságot. A Miniszterelnökség ehhez is felajánlotta a segítségét.

Az új vadgazdálkodási törvény koncepciójának vitája a napokban zárult le, a jogszabály tervezetét ősszel nyújthatják be, és a jövő év elejétől léphet hatályba. Az elképzelések szerint öt nagy vadgazdálkodási régiót és mintegy 50 tájegységet alakítanak ki. Cél, hogy a földtulajdonosok továbbra is szabadon döntsenek a vadászati jog hasznosításáról, s földjük minden négyzetmétere után évente előre megkaphassák a vadászati jog gyakorlásáért járó haszonbérleti díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.