A Seat 700 ezer autója érintett a dízelbotrányban

A cég nem hozta nyilvánosságra, hogy az autómárka mely típusairól van szó.

MTI
2015. 09. 29. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy az autómárka mely típusairól van szó pontosan, és hol kerültek forgalomba az eladott járművek.A La Vanguardia katalán országos napilap ágazati forrásokra hivatkozva azt írta: az Ibiza, az Altea, az Alhambra és a León modellek érintettek.A Seat a múlt csütörtökön ismerte el, hogy 2009 óta eladott típusai közül többet azzal az EA189-es dízelmotorral szereltek fel, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint manipuláltak, méghozzá úgy, hogy olyan szoftvert telepített a járművekbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.A Seat tájékoztatása szerint a motorokat az anyavállalattól kapták, és a barcelonai üzemben kerültek bele az autókba.A botrány miatt Spanyolországban több mint 3300 Audi, Seat, Skoda, Volkswagen típusú jármű forgalmazását függesztették fel. Az országban a legkedveltebb autómárka a Volkswagen, amelyet a Seat követ a sorban. A Seat tavaly 378 ezer autót értékesített Spanyolországban, az elmúlt hat évben összesen 2 milliót.A spanyol ipari minisztérium munkacsoportot állított fel, és további információkat kért a VW-től arról, hogy a spanyol autóipart milyen mértékben érinti a botrány. A német cég jelentős beruházó is Spanyolországban, két nagy autógyára, a barcelonai és a pamplonai összesen 16 ezer embernek ad munkát.Az egyik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit keddi helyzetértékelése szerint a piaci hangulat – amelyet már korábban elrontottak a kínai gazdaságból érkező kedvezőtlen hírek – még sokkal komorabbá vált a VW egyre kiterjedtebb csalási botrányának kirobbanása óta. A ház által a 125 legnagyobb európai vállalat törlesztésleállási kockázatának piaci biztosítási cseretranzakcióiból (credit default swaps – cds) képzett iTraxx Europe Main CDS nevű index, amely a görög válság legutóbbi mélypontján 81 bázispontig emelkedett, most 84 bázispont környékén jár, ami másfél éves csúcs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.