Ezentúl nem kell hitelminősítői besorolás a befektetési alapok döntéseihez

A módosítás célja az intézményes befektetői döntések hitelminősítői függésének a feloldása volt.

MTI
2015. 09. 17. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai értékpapír-piaci felügyelet (Securities and Exchange Commission – SEC) szerda este hozott döntésében törölte a pénzpiaci viszontbefektetési alapok (mutual fund) befektetés-értékelési feltételei közül azt a kikötést, hogy csak a legjobb hitelminősítői besorolást kapott eszközökbe fektethetik pénzüket. A pénzpiaci viszontbefektetési alapok mintegy 2700 milliárd dollár befektetést kezelnek.Az októberben hatályba lépő új szabályozás megfogalmazása szerint csak olyan eszközökbe fektethetnek, amelyeknek saját megítélésük szerint „minimális” a hitelkockázatuk.A módosítás célja az intézményes befektetői döntések hitelminősítői függésének a feloldása volt. A SEC a pénzügyi rendszer megreformálására kidolgozott és 2010-ben elfogadott Dodd–Frank-törvény egyik – eddig kevés publicitást kapott – paragrafusa alapján járt el.A SEC az elmúlt évtizedben két alkalommal is próbálkozott a hitelminősítői besorolásra vonatkozó követelmény törlésével a befektetési alapok szabályzatából, a szakma ellenállása miatt azonban mindkét kísérlete meghiúsult.„A hitelminősítői függőség csökkentése a befektetési alapok döntéseiben nagy előrelépés az alapok szabályozásában” – írja Mary Jo White SEC-elnök közleményében.A szabályozókat a hitelminősítői követelmények törlésére kötelező kitétel „egyike a Dodd–Frank-törvény azon kevés előírásainak, amelyek közvetlenül a pénzügyi krízist kiváltó okokat ragadják meg – fogalmazott közleményében Daniel Gallagher, a SEC felügyeletét ellátó elnöki megbízott. – Üdvözlöm a testület döntését azzal együtt is, hogy öt évet kellet várni rá.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.