Kiderült, ki lett a VW új vezérigazgatója

A megbízatás azonnali hatállyal életbe lép.

MTI
2015. 09. 25. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 62 éves Matthias Müller eddig a Porsche AG vezérigazgatója volt, most Martin Winterkornt váltja a tizenkét márkát összefogó cégcsoport élén. Megbízatása azonnali hatállyal életbe lép. Müller első számú feladatának nevezte, hogy visszaszerezze a bizalmat Volkswagen-csoport iránt.

„Felül tudunk kerekedni, és felül is kerekedünk a válságon. Együtt még erősebb vállalattá tesszük a Volkswagent” – tette hozzá.

Martin Winterkorn szerdán mondott le a Volkswagen vezérigazgatói posztjáról annak nyomán, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala az amerikai környezetvédelmi szabályok kijátszásával vádolta meg a német járműgyártó csoportot. A Volkswagen elismerte a csalást, és jelezte, hogy világszerte mintegy tizenegymillió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóját érintheti a károsanyag-kibocsátási ügy.

Berthold Huber, a felügyelőbizottság (fb) elnöke a VW wolfsburgi székházában tartott rövid sajtótájékoztatóján „erkölcsi és politikai katasztrófának” nevezte az emissziós csalást, amelyért megítélése szerint „egy kis csoport” tehető felelőssé. Bernd Osterloh, a munkavállalók által delegált egyik fb-tag ugyancsak úgy fogalmazott, hogy „emberek kis csoportja okozott óriási kárt” a Volkswagennek.

Huber bocsánatot kért a fogyasztóktól, a közvéleménytől, a hatóságoktól és a befektetőktől, egyúttal arra kérte őket, adjanak egy esélyt a vállalatnak, hogy jóvá tegye bűnét.

A felügyelőbizottság a rendelkezésére álló információk alapján azt javasolta, hogy bizonyos munkavállalókat azonnali hatállyal mentsenek fel a munkavégzés alól, amíg a csalási ügyben vizsgálat folyik. Ez részben már meg is történt – mondta Huber, de sem neveket, sem pedig beosztásokat nem említett.

Müller kinevezése mellett a felügyelőbizottság jóváhagyta a vállalatirányítás átalakítására tett változásokat, ami a döntéshozatal decentralizálása mellett a márkák és a régiók erősítését is előirányozza. Ennek jegyében Winfried Vahland, a Skoda igazgatótanácsának elnöke vezetésével átszervezik az észak-amerikai üzleti tevékenységet. Michael Horn marad a Volkswagen amerikai leányvállalatának elnök-vezérigazgatója, de az amerikai, a kanadai és a mexikói piac összevonásával kialakítják az észak-amerikai régiót.

A felügyelőbizottság élére Dieter Pötsch pénzügyi igazgatót javasolták. Az fb elnöki tisztségét Huber ideiglenes hatállyal tölti be azóta, hogy a vállalatvezetés hatalmi harcában alulmaradt Ferdinand Piëch április végén azonnali hatállyal lemondott a tisztségről.

A VW-csoport november 9-én tart rendkívüli közgyűlést, hogy jóváhagyják a személyi változásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.