Megduplázta nyereségét az MNB

Az év első felében 36 milliárd forint nyereséget ért el.

MTI
2015. 09. 30. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a kedvező jegybanki eredmény főként az alapkamat-csökkentési ciklus és a jegybank önfinanszírozási programjának következtében csökkenő kamatkiadásoknak köszönhető.

Emellett a pénzügyi műveletekből származó eredmény is pozitívra fordult, a magas kamatozású papírokhoz kapcsolódó számviteli veszteség tavalyi elszámolása érdemben javította a következő évek eredményét – olvasható a közleményben.

Az MNB az utóbbi éveket folyamatosan pozitív eredménnyel zárta: 2013-ban – az előző jegybanki vezetés által tervezett 203 milliárd forintos veszteség helyett – 26,3 milliárd forintos, 2014-ben pedig csaknem 28 milliárd forintos nyereséggel zárt. Ezzel a központi költségvetés mindkét évben mentesült a veszteség megfizetésének terhe alól. Az idei első fél éves adatok alapján ez a folyamat idén is folytatódik – írta a jegybank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.