Nem volt ilyen rossz negyedév 2011 óta

A részvényállomány globálisan számolt piaci tőkeértéke több mint tízezer milliárd dollárral esett.

MTI
2015. 09. 30. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni gazdasági napilap kimutatta, hogy a tőzsdéken forgó részvényállomány globálisan számolt piaci tőkeértéke a harmadik negyedévben több mint tízezer milliárd dollárral zuhant; ilyen negyedéves veszteségre 2011 óta nem volt példa.A legnagyobb feltörekvő piacok tőzsdei teljesítményét mérő, piaci tőkeérték-súlyozással számolt FTSE Emerging Index 21 százalékkal gyengült ebben a negyedévben, ami szintén 2011 óta nem mért negyedéves veszteség, és az ötödik legrosszabb teljesítmény az ezredforduló óta eltelt másfél évtizedben.A széles merítésű amerikai S&P 500-as tőzsdeindex 8,7 százalékot esett a szeptemberrel záruló három hónapban, ami 2011 harmadik negyedéve óta a legnagyobb visszaesés.A Financial Times által idézett piaci elemzők a két hét múlva kezdődő negyedéves amerikai vállalati eredménybeszámoló-szezontól sem várnak túl sok jót. A várakozások átlaga szerint az amerikai vállalati szektor eredménye éves összevetésben 4,6 százalékkal, a forgalom 3,3 százalékkal csökkenhetett a harmadik negyedévben.A befektetési banki szektor által a vállalati egyesülésekből és felvásárlásokból (M&A), az érték- és adósságpiaci műveletekből, valamint a szindikált hitelezésből beszedett díjak összege 16,5 milliárd dollár volt ebben a negyedben, a legalacsonyabb a 2011 negyedik negyedévében – az euróövezeti adósságválság akkori mélypontján – számlázott 16,3 milliárd dolláros díjösszeg óta.A Financial Timesnak nyilatkozó piaci szakértők szerint ha nem is a közvetlen oka, de mindenképpen a katalizátora volt a piaci felfordulásnak az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve monetáris szigorításával kapcsolatos várakozás. Jóllehet a Fed szeptemberben végül is nem jelentett be kamatemelést, a Pimco globális alapkezelő egyik piaci stratégája a londoni gazdasági lapnak azonban elmondta, hogy a piac „tipikus pavlovi reflexként a puszta gondolatra is megremegett”, és ez igen jelentős eseményláncolatot indított el, ami végigsöpört az egész világon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.