Nincs engedélyük az ubereseknek

Mindent elkövetnek a taxisok a törvénysértő konkurencia ellen.

Horváth Attila
2015. 09. 29. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz képest, hogy lassan három hónapja ismert az új feltételrendszer, nincs arról tudomásom, hogy az Uber-sofőrök elindultak volna a mindenkire egyformán vonatkozó tevékenységi engedély megszerzésének útján – mondta lapunknak az Országos Taxisszövetség elnöke. Ismert, az Uber okostelefon-alkalmazással hozza össze a fuvart kínáló és a fuvart kereső magánszemélyeket. A szolgáltatás a taxisoknak a konkurencia, a hatóságoknak pedig a szabályozás és a felügyelet rendezetlensége miatt zavaró, ezért augusztusban kormányrendeletben szigorú feltételekhez kötötték az engedélyeket.Jelenleg gyakorlatilag egyetlen Uber-sofőr sem rendelkezik megfelelő papírokkal az elnök szerint. Metál Zoltán hozzátette, a Budapesti Közlekedési Központ a nagyobb fuvarszervező társaságok és a taxisszövetség segítségével folyamatosan ellenőrzi a szolgáltatást hirdető személyszállítókat. Mint mondta, az eddigi tapasztalatok elég siralmasak, az idáig ellenőrzött rengeteg Uber-sofőr egyike sem rendelkezett semmilyen engedéllyel. Az elnök lapunknak korábban arról is beszélt, hogy tudomásul venné mind a tízezer taxis az Ubert, ha azok beállnának a sorba, kiváltanák a szükséges engedélyt, és betartanák a személyszállítás törvényi feltételeit. Azt is közölte, hogy a taxirendelet augusztus elejei hatálybalépése óta több száz ellenőrzés történt, a taxisok családtagjaikkal, barátaikkal együtt segítettek.Metál Zoltán kiemelte, az engedélyekkel rendelkező vállalkozások és taxi-gépkocsivezetők jogkövetők. Az új rendelet a taxisokat is érinti, ezzel kapcsolatban elmondta, nem egyszerre jár le a műszaki érvényességük azoknak a járműveknek, amelyek már nem felelnek meg az új országos jogszabályi követelményeknek, de a gépjárműcserék már elkezdődtek, folyamatosan zajlanak. Legkésőbb 2016. augusztus elejéig mintegy háromszáz gépjármű cseréjével számol. – Budapesten jelenleg mintegy ezer autós partner használja az Ubert, 2016 végéig újabb ezer magyar embernek kívánunk kereseti lehetőséget biztosítani – közölte megkeresésünkre a cég sajtóosztálya. Hozzátették, a szabályozások részleteiről jelenleg is folynak a tárgyalások a döntéshozókkal és több érintett hivatallal. Hangsúlyozták, nem szolgáltatók, hanem közösségi autómegosztó platform.– Budapesten az UberX nevű rendszert üzemeltetjük, célunk továbbra is ennek fejlesztése, népszerűsítése és annak elérése, hogy ez a rendszer innovatív szabályozási keretek között működhessen. Ezer autós és 50 ezer regisztrált budapesti felhasználónk érdekeit képviseljük a tárgyalások során – írták válaszlevelükbenKérdésünkre közölték, valamennyi partnerüket folyamatosan tájékoztatják a törvényi előírásokról, valamint felhívják a figyelmüket arra is, hogy az ebből a tevékenységből származó jövedelmek adókötelesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.