Újabb hitelmegállapodásról tárgyal Románia az IMF-fel

A szerkezeti reformok gyakorlatba ültetésére összpontosítanak majd.

MTI
2015. 09. 29. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalások során a szerkezeti reformok gyakorlatba ültetésére összpontosítanak majd, és kevésbé az államháztartási hiányra, mint ahogyan az eddigi megállapodások során történt – nyilatkozta Teodorovici a Reuters hírügynökségnek.Romániának szeptemberben jár le sorozatban a harmadik hitelmegállapodása, amelyet az IMF-fel és az Európai Bizottsággal kötött. A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint Bukarest ezúttal az IMF-fel akar megállapodást kötni. Teodorovici leszögezte, hogy egy IMF-hitelszerződés az Európai Bizottság részvétele nélkül is létrejöhet, hiszen különböző megállapodásokról van szó.A miniszter közölte: a 2016-os évre 2,1 százalékos államháztartási hiányra számítanak, ha nem veszik számításba a kilátásba helyezett béremeléseket az állami szektorban. Amennyiben ezeket is beleszámolják, a deficit akkor is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad – tette hozzá.Szeptember közepén Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője közölte, hogy Románia hivatalosan még nem igényelt újabb hitelmegállapodást a szervezettől, miután a román kormány tagjai többször is jelezték ezt a szándékot.Victor Ponta miniszterelnök kedden hasznosnak nevezte egy újabb megállapodás megkötését a washingtoni pénzintézettel. Leszögezte, hogy erről politikai döntést kell hoznia a kormánykoalíciónak, és előtte még az államfővel, valamint az ellenzékkel is tárgyalniuk kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.