Varga: A gazdasági bevándorlók a kiadásokat növelik

A kormány szerint nem lehet a munkaerő-piaci problémákat a gazdasági bevándorlókkal kezelni.

MTI
2015. 09. 30. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Konrad Adenauer Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem nemzetközi konferenciáján Varga Mihály kijelentette: tíz százalék körül van a munkanélküliség az unióban, először ezeknek az embereknek kell munkalehetőséget biztosítani.

Mint mondta, szüksége van a szakképzett munkaerőre Európának, azonban látni kell, hogy „a most ideérkező migránstömeg nem feltétlen a német vagy magyar szakemberhiányt tölti be, hanem rövid távon elsősorban a szociális kiadásokat növeli”. A magyar álláspont világos, a kormány szeretné, ha nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió határainak biztonságát is garantálni tudná – jelentette ki Varga Mihály, hozzátéve: a problémát ott kell kezelni elsősorban, ahol létrejött.

A miniszter elmondta: a bevándorlási helyzet kezelése közös probléma Németországgal, az utóbbi időben több egyeztetést is tartottak az ügyben.

A német vállalatok visszajelzése fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságpolitikában, a bizalom pedig alapérték lett a két ország politikai-gazdasági kapcsolataiban az elmúlt huszonöt évben – mondta Varga Mihály. A tárcavezető hangsúlyozta a német gazdaság domináns szerepét Közép-Európában, és megjegyezte, hogy a magyar kormány is azt szeretné, hogy ez a szerep tartós és stabil maradjon.

A Volkswagen dízelbotrányával kapcsolatban Varga Mihály elmondta: a járműgyártás a magyar ipari termelés több mint 22 százalékát adja, ebben döntő szerepet képviselnek a német vállalatok, amelyek a beszállítókkal együtt mintegy százezer embernek biztosítanak munkát. Vélekedése szerint nem lenne bölcs dolog, ha a magyar kormány elsietett lépéseket tenne. A kormány első számú szempontja az, hogy ne szűnjenek meg munkahelyek, a járműgyártás változatlan kapacitással tudjon működni az országban – jelentette ki.

A miniszter úgy vélekedett, Angela Merkel német kancellárt is meglepte legutóbbi magyarországi látogatása alkalmával, hogy a német cégeknek milyen erős jelenlétük van az országban. Több mint hatezer német vállalat működik Magyarországon, a magyar gazdaság külgazdasági kapcsolatainak negyedét ezek a cégek adják, az elmúlt huszonöt évben meghaladta a húszmilliárd eurót a magyarországi német beruházások és befektetések értéke – ismertette Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.