Egyeztető biztosítók?

„Az, hogy mindenhol egységesen, szinte ugyanannyival nőttek díjak, több mint gyanús.”

Horváth Attila
2015. 10. 01. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyi társaságnál 20-25 százalékkal magasabb a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díja, mint egy évvel ezelőtt. Az idén folyamatosan szaladtak fel az árak, az év elején még 20 ezer forint alatt volt az átlagdíj, márciusban már 24 ezer, júniusban 26 ezer forintért kötötték meg általában a szerződést. – Ezt sokféleképpen magyarázzák a társaságok. Ekkora károk azonban nem történhettek, a benzin drágulása pedig komolytalan indok. Az, hogy mindenhol egységesen, szinte ugyanannyival nőttek díjak, több mint gyanús. A felügyelőszerveknek érdemes lenni alaposabb vizsgálatot végezniük – mondta lapunknak Kozma Péter ügyvéd.A piacot belülről jól ismerő szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a társaságok összebeszéltek, mielőtt árat emeltek. Kiemelte, a kgfb kötésénél az autós kizárólag az árakat nézi. A szolgáltatás arra vonatkozik, akinek az ügyfél kárt okoz. Az autósnak az fontos, minél olcsóbb szerződést találjon. – Ha valaki a piacon egyedül emel árat, az elbukik. Egy ekkora mértékű árváltozás leginkább egyeztetés után jöhetett létre. Tény, eddig az árak túl alacsonyak voltak, 2010-ben a biztosítóknál olyan mértékű csökkentés történt, hogy ez mára tarthatatlanná vált – hangsúlyozta Kozma Péter.– A személyautók esetében a Netrisk.hu-n történt megrendelések alapján a díj folyamatos, 34 százalékos emelkedést mutatott idén – válaszolta lapunknak az online biztosítási portál vezérigazgatója.Sebestyén László hozzátette, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai azt mutatják, az adott évi kárráfordítás jóval nagyobb mértékben emelkedett, mint a biztosítók díjbevétele, ennek következménye a drágulás, ez szerinte kényszer a társaságoknak. Egyeztetésről nem lehet szó, a megjelent tarifák alapján látható: eltérő szegmensekben és időpontban módosultak azok, s a változások mértéke is eltérő. Mint mondta, a társaságok szabadon változtathatják díjaikat, éltek is ezzel a lehetőséggel, de nem azonos mértékben. Volt olyan biztosító, amely havonta új tarifát hirdetett, és volt olyan, amely 1-2 módosítást tett csupán az évben. Hozzátette, ez a mozgás törvényszerű, a környező országok közül nálunk volt a legalacsonyabb a díj.A sajtóban korábban nyilatkozó társaságok szerint a kocsiknál az olcsó benzin a fő oka az áremeléseknek, mivel így többet tudunk autózni, és több kárt okozunk. Az Aegon megkeresésünkre közölte, az árakról a társaságok nem egyeztetnek egymással, ez versenytörvénybe ütköző, jogellenes magatartás lenne. Az Allianz azt javasolta, a Mabiszhoz forduljunk a témában, de szövetség sajtóosztálya nem reagált múlt heti megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.