Felezik az áfát a szlovákok

Nagyot vágnak az élelmiszerek adóján északi szomszédaink.

MTI
2015. 10. 01. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csökkentés része annak a második szociális csomagnak, amelyet Robert Fico kormánya augusztusban jelentett be. A mérséklés az alapélelmiszerek meghatározott körére, kizárólag a friss élelmiszerekre vonatkozik.Az intézkedéstől a kormány az alapélelmiszerek kiskereskedelmi árának csökkentését, illetve azt reméli, hogy ennek következményeként az érintett áruk elérhetőbbé válnak. Az élelmiszeráfa-csökkentést a kormányzat saját indoklása szerint azért korlátozta kizárólag a friss élelmiszerekre, hogy azzal elsődlegesen a hazai termelőknek segítsen.Azt, hogy a 10 százalékos áfa konkrétan mely termékekre vonatkozik majd, rendeletekkel szabályozták, ami elvben lehetővé teszi, hogy az érintett áruk körét bármikor bővítsék vagy szűkítsék. Az alacsonyabb adókulcs egyelőre a tej- és pékipari termékek közül csupán a kenyérre, a tejre és a vajra vonatkozik, valamint a húsfélék közül a friss és a hűtött szarvasmarha-, a sertés-, a kecske- és juh-, a nyúl- és baromfihúsra, illetve az élő és hűtött édesvízi halakra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.