Meghaladja a régióét Magyarország nettó finanszírozási képessége

A növekvő export is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kisebb Magyarország adósságállománya.

MTI
2015. 10. 02. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: Magyarország nettó finanszírozási képessége a régiós országokét meghaladva, Németország, Hollandia szintjén van. Ez azt jelenti, hogy az ország adósságállománya folyamatosan csökken, pedig válság előtt kiemelkedően magas volt a régióhoz képest – fejtette ki. Ha ez így folytatódik, Magyarország külső adósságállományának nettó értéke eléri Lengyelország szintjét. Míg korábban a régióban Magyarország volt a legsérülékenyebb ország, mostanra belesimul a régióba, ami pozitív folyamat.Kuti Zsolt kitért arra, hogy az utóbbi fél évben a vártnál jobban nőtt a lakosság állampapír-kereslete, valamint a bankok is több állampapírt vásároltak, ami hozzájárult Magyarország devizakitettségének mérséklődéséhez, és így sérülékenységének csökkentéséhez. A jegybank önfinanszírozási programjának beindítása után, az utóbbi két évben a korábbinál mintegy 1400 milliárd forinttal több állampapírt vettek a bankok – ismertette.A forintosítás lecsökkentette Magyarország devizakitettségét – mondta az igazgató, hozzáfűzve, hogy az államnál hasonló folyamat zajlott: a válság előtt még 50 százalék körül volt a devizaállomány, ez mostanra valamivel 30 százalék fölé csökkent. Kuti Zsolt úgy vélekedett, hogy ez a folyamat folytatódik, több ebbe az irányba ható intézkedést hozott a MNB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.